Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První kilometry se Škodou Kodiaq: Medvěd z Kvasin nadchne komfortem a prostorem

Naše téma
Stanislav Švarc | 16.11.2016
dalších 33 fotek
Škoda Kodiaq. | foto: Škoda Auto
Škoda představila nový model Kodiaq, svoje první velké SUV, už prvního září. Proto víme, jak vypadá, jaký má interiér, jaké motory výrobce zařadil do nabídky, i kolik "medvěd" z Kvasin stojí. Jen jízdní dojmy a osobní zkušenost chyběly. Díky prvním seznamovacím jízdám to už naštěstí neplatí.
Kodiaq je pro českou automobilku mimořádně důležitou novinkou. Škoda s ní totiž míří do v současnosti největšího segmentu trhu, který navíc neustále roste - a automobilka samozřejmě chce být tam, kde jsou lidi a tedy potenciální kupci.

Že by Kodiaq měl pro Škodu vybojovat úspěch, napovídají první prodejní čísla: auto si totiž zhruba měsíc po zahájení předprodeje objednalo více než 1000 Čechů. Ti přitom ještě neměli možnost si vůz ani vyzkoušet. Vybírali tak, s nadsázkou řečeno, vlastně jen na základě fotek a nepřímých dojmů.

Dobrou zprávou pro ně ale je, že s výběrem zřejmě neudělali chybu. Kodiaq se škodovce totiž docela povedl.

Jak vypadá naživo?
O Kodiaku se mluví jako o prvním velkém SUV značky Škoda. Pravda je, že na pohled vypadá jako slušný kus auta, ale je to trochu klam. Vždyť s délkou 4,7 metru je Kodiaq jen o necelé 4 centimetry delší než Octavia.

Škoda Kodiaq.


Ve srovnání s Yetim je ale rozdíl v délce už takřka půlmetrový a třeba nový Seat Ateca měří zhruba 4,4 metru a nový Volkswagen Tiguan necelých 4,5 metru.

Naživo každopádně Kodiaq vyhlíží robustně a mohutně, třeba i díky svalnatým blatníkům či výrazné přídi s velkou maskou chladiče a s klínovitými, do boků protaženými světlomety. Na druhou stranu to ale nepřehání, není zbytečně nabubřelý. Vypadá vlastně trochu jako přifouknutý kombík na vysokém podvozku.

Mezi nejnápadnější designové prvky vozu patří zvláštně umístěné mlhovky. Byl jsem zvědavý, jak bude tohle netradiční řešení působit naživo, a za sebe musím říct, že mi tváří v tvář připadá fajn. Autu celkem sluší.

Co interiér?
Uvnitř má Kodiaq mnoho prvků, se kterými přichází Škoda poprvé. Palubní deska například působí robustnějším dojmem, což ještě podtrhují vertikálně orientované výdechy klimatizace. Do prostřední části je potom zakomponován dotykový displej infotainmentu.

Škoda Kodiaq.


Ten může být vyveden ve "skleněném" designu a jednolitě spojen s okolním rámečkem s dotykovými tlačítky. Čekal jsem, že lesklá obrazovka bude sběrnou otisků prstů, ale není to tak.

"Šmatlání" se samozřejmě na displeji občasnou šmouhou projeví, ale rozhodně ne tak moc, jak bych očekával (třeba i díky zkušenostem s chytrými telefony).

Škoda Kodiaq.


Displej infotainmentu je také vůbec poprvé umístěn ve vrchní části palubní desky, což znamená, že se příjemněji ovládá za jízdy. Není totiž potřeba tolik odklonit zrak od vozovky, což rozhodně vítám. Podobné řešení najdeme v rámci koncernu u Seatu, Volkswageny mají obrazovku níže.

Co do zpracování, v tomto ohledu není moc co vytýkat. Vesměs měkčené materiály se zdají být kvalitní, stejně jako ovládací prvky. Dotykové plochy okolo displeje navíc reagují spolehlivě. Interiér nového Kodiaku je opravdu příjemné a hezké místo.

Je Kodiaq vážně tak prostorný?
Ano, ano je. Je mimořádně prostorný. Spousta místa do všech směrů je vpředu i vzadu. Zadní sedadla lze navíc posouvat v rozsahu až 18 centimetrů a mají také nezávisle sklopná opěradla, což dokáže příjemně zvýšit pohodlí cestujících.

Že je Kodiaq první moderní škodovkou, která nabízí až sedm míst, to je známý fakt. Ale jak je to s využitelností?

Škoda Kodiaq.


Třetí řada sedadel, která se samozřejmě v případě aktuální nepotřebnosti dá sklopit a "uklidit" do podlahy zavazadelníku, stojí 21 500 korun, u vyšších výbavových stupňů Ambition a Style si za ni škodovka žádá 18 tisíc.

Jde o zajímavou volbu především pro rodiny, které mají z jakékoli důvodu potřebu vozit v autě hodně dětí, jinak je považujte spíše za nouzové. Nejenže je k nim horší přístup, ani samotné sezení normálního dospěláka neuspokojí bezvýhradním komfortem.

Se 183 centimetry výšky jsem postrádal místo nad hlavou i pro kolena - ta mi navíc nepřirozeně trčela vzhůru. Vydržet se to samozřejmě dá, plnohodnotné sezení to však v žádném případě není.

Škoda Kodiaq.


Příliš nepomůže ani posunutí druhé řady dopředu, místo na kolena pořád chybí. Srovnatelná konkurence je na tom ale podobně.

Tradiční silnou stránkou škodovek bývá obrovský zavazadlový prostor. Kodiaq není výjimkou, pohled do otevřené zádi je doslova úchvatný. V pětimístné specifikaci nabízí objem 720 litrů, v sedmimístné se sklopenými sedadly ve třetí řadě 680 litrů.

A v obsazení sedmi cestujícími pojme stále slušných 270 litrů, což je mimochodem hodnota běžná pro některé malé hatchbacky či auta do města.

Škoda Kodiaq.


Pokud jsou vám základní stovky litrů málo, můžete sklopením opěradel druhé řady navýšit přepravní kapacitu až na 2065 litrů. A mimochodem, dovnitř dostanete až 2,8 metru dlouhé předměty.

A co praktičnost?
Jako obvykle výborná. Kodiaq je prostě Škoda, proto majitele potěší řadou chytrých detailů, které mají potenciál usnadnit život.

O šikovných posuvných sedadlech už byla řeč, dál můžu jmenovat třeba mnoho různě velkých odkládacích schránek, deštníky ve výplních předních dveří, několik USB přípojek, klasickou 230V zásuvku, sklopné stolky, vyjímatelnou svítilnu v zavazadelníku, příplatkové bezdotykové otevírání kufru nebo elektricky sklopné tažné zařízení (Kodiaq utáhne až dvouapůltunový přívěs).

Škoda Kodiaq.


Zajímavou novinkou jsou také výsuvné chrániče hran dveří, které opravdu mohou zabránit nechtěnému otlučení dveří. Jde vlastně o kousek měkkého plastu, jenž se objeví po otevření dveří a bleskově překryje onu zmíněnou hranu.

Jak jezdí?
Na silnici se Kodiaq chová velice sympaticky a přívětivě. V početné skupině podobných SUV se rozhodně řadí mezi nejlépe jezdící stroje.

Při řízení totiž působí spíš jako menší auto, jezdí tak nějak "lehce". Ale přitom je i jistý, stabilní a  - alespoň s adaptivním podvozkem a na osmnáctipalcových kolech - také pohodlný. Otázkou zůstává, jak si kvasinský "medvěd" poradí s českým asfaltem. Tuzemské rozbité okresky teprve budou opravdovou výzvou.

V zatáčkách se Kodiaq každopádně příliš nenaklání a hezky se drží v oblouku. Na terénních vlnách se zase zbytečně nehoupe. Jízda s ním je prostě hladká, plynulá a tak nějak "přirozeně samozřejmá". Žádné drama.

Škoda Kodiaq.


Platí to alespoň pro obě vyzkoušené motorizace - slabší dvoulitrový turbodiesel i benzinovou přeplňovanou čtrnáctistovku. Obě byly spojeny s pohonem všech kol a dvouspojkovou automatickou převodovkou.

Dá se očekávat, že o 150koňový nafťák (110 kW) bude v Česku největší zájem. A možná je to i nejlepší a nejracionálnější volba. Výkonu má tento agregát dostatek a potěší i plynulým nárůstem síly. Také je kultivovaný a zdá se být úsporný - byť spotřebu paliva mezi sedmi až osmi litry na sto kilometrů nejde po prvních seznamovacích kilometrech brát zcela vážně.

S lehčí zážehovou čtrnáctistovkou Kodiaq pocitově působí ještě hbitěji, zejména agilnějším chováním v zatáčkách. Důležitým poznatkem je ale především skutečnost, že tento základní motor o výkonu 150 koní (110 kW) není v ceníku jen jako lákadlo na "cenu od", ale autu jeho schopnosti opravdu více než dostačují.

Škoda Kodiaq.


Co mě ale zaujalo už po prvních metrech, byla skvěle odhlučněná kabina (platí to pro obě zkoušené motorizace). Dovnitř neproniká ani hluk od kol, ani výraznější rušivé zvuky motoru. Snad jen aerodynamický hluk ve vyšších rychlostech mohl být potlačen lépe - jenže to by Kodiaq nesměl mít tak velká zpětná zrcátka.

Na druhou stranu má právě díky nim řidič dokonalý přehled o dění kolem sebe. A to je přece jen důležitější.

Pro úplnost zbývá dodat, že motorová paleta pro český trh aktuálně zahrnuje dva zážehové motory o objemech 1,4 (110 kW/150 koní) a 2,0 litru (132 kW/180 k) a dvě verze vznětového agregátu 2.0 TDI pokrývající výkonové spektrum od 150 do 190 koní (110 kW až 140 kW).

Škoda Kodiaq.


Jedna-čtyřka a slabší diesel mohou být spojeny s pohonem předních kol.

A co ještě umí?
Škoda u novinky vyzdvihuje také moderní technologie na palubě, zejména módní konektivitu. Kodiaq je vlastně neustále on-line, i v základní verzi.

Systém Škoda Connect totiž nabízí dvě úrovně služeb: zatímco služba Infotainment Online zajišťuje navigaci a různé užitečné informace v reálném čase, například aktuální dopravní situaci, ceny pohonných hmot nebo výběr parkování v cílovém městě včetně jeho cen, základní Care Connect slouží k vzdálenému přístupu k vozu - třeba prostřednictvím aplikace na chytrém telefonu - a asistenčním službám.

Škoda Kodiaq.


Pod tím si představte zejména automatické oznámení dopravní nehody a možnost objednat se stisknutím tlačítka do servisu.

Služby Infotainment Online jsou po dobu jednoho roku od zakoupení nového vozu zdarma, poté jsou za poplatek. Počítá se s částkou 3000 korun za dva roky používání.

Kolik za něj?
Škoda Kodiaq stojí nejméně 677 900 Kč a za základní cenu zákazník získá auto s motorem 1.4 TSI o výkonu 150 koní (110 kW) s pohonem všech kol a manuální převodovkou, případně auto se stejnou čtrnáctistovkou, ale s hnanou přední nápravou a šestistupňovou automatickou převodovkou DSG.

Škoda Kodiaq.


Základní výbava Active přitom zahrnuje například sedm airbagů, automatickou dvouzónovou klimatizaci, 17palcová kola z lehkých slitin, infotainment s 6,5" dotykovým displejem, bluetooth a osmi reproduktory, elektrickou parkovací brzdu s asistentem rozjezdu do kopce, elektrické ovládání oken vpředu i vzadu, multifunkční volant, LED denní svícení a LED zadní svítilny nebo střešní nosiče.

Nejlevnější diesel vyjde na 722 900 korun a opět si můžete vybrat, jestli chcete předokolku s automatem či čtyřkolku s ručně řazenou převodovkou.

Více informací o cenách najdete zde, kompletní ceník pak tady.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů