Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První elektrické Porsche dorazí do roku 2020. Máme prý čekat působivé schopnosti

Naše téma
Redakce | 29.11.2016
dalších 5 fotek
Koncept Porsche Mission E. | foto: Porsche
Porsche chce do roku 2020 uvést na trh svůj první elektromobil. Vůz by měl navázat na koncept Mission E, který německá automobilka představila v loňském roce. I proto můžeme očekávat vůz s působivými parametry.
Elektrická novinka by měla mít podobné proporce jako model Panamera, zřejmě ale bude vyhlížet dravěji, agresivněji a více futuristicky. Jistotou jsou dva páry dveří a čtyřmístní interiér.

Studie Mission E také poodhalila, jakou techniku by produkční vůz mohl nabídnout. Koncept totiž uvádějí do pohybu dva elektromotory o celkovém výkonu 600 koní (440 kW), díky nimž je auto nejen rychlé, ale má i pohon všech kol. Zrychlení z klidu na stovku zabere jen 3,5 sekundy, na dvoustovku pak rovných 12 vteřin. Maximální rychlost přesahuje 250 km/h. Parametry sériového auta by se němely příliš lišit.

Porsche se ale zaměřuje také na praktičnost a každodenní použitelnost, proto velkou pozornost věnuje vývoji akumulátorů a prodloužení dojezdu. 

V této oblasti Porsche ostatně bude těžit z příslušnosti ke koncernu Volkswagen, který se elektrifikaci věnuje velice intenzivně a do roku 2025 chce být dokonce jedničkou v prodejích a výrobě elektromobilů.

Koncept Porsche Mission E.


Cílem je, aby elektrické Porsche na jedno úplné nabití zvládlo ujet 500 kilometrů. Auto kromě toho dostane schopnost rychlého dobíjení, díky němuž akumulátor už za 15 minut uloží energii potřebnou pro 400 kilometrů jízdy. Za čtvrt hodiny se tak při použití rychlonabíječky baterie dobijí na 80 procent kapacity.

Zajímavé ale také je, že až novinka dorazí do prodeje, zákazníci by měli mít k dispozici i potřebnou infrastrukturu. Porsche totiž pracuje také na vytvoření sítě rychlodobíjecích stanic.

Tohle všechno si pochopitelně vyžádá obrovské investice, hovoří se o částce okolo miliardy eur (asi 27 miliard korun) - z toho jen 700 milionů eur (v přepočtu zhruba 19 miliard korun) automobilka vloží do potřebného rozšíření svých výrobních kapacit v okolí Stuttgartu.

Porsche v tuto chvíli počítá s prodejem okolo 20 tisíc kusů svého prvního elektromobilu ročně. Pro úplnost, v roce 2015 firma prodala celkem 225 221 vozů. A například Tesla, jejíž Model S je jedním z plánovaných rivalů elektrického Porsche, ročně vyrábí asi 50 tisíc aut.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů