Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První dojmy: Subaru Impreza je zpět. Nadchlo nás dokonalým podvozkem

Naše téma
Dominik Valášek | 22.11.2017
dalších 22 fotek
Subaru Impreza. | foto: Subaru ČR
Zeptejte se libovolného člověka, zda zná nějaké Subaru. I když se bude jednat o jedince auty zcela nepolíbeného, je zde velká pravděpodobnost, že si vzpomene na legendární jméno „Impreza“. Právě Impreza je totiž takzvaným 100% Subaru. A my s radostí vítáme fakt, že na náš trh vstupuje její zcela nová, celkově pátá generace.
Pamatujete si na Imprezu první generace, vybavenou onou zvláštní „kombi“ karoserií, stojící na pomezí kombíku a hatchbacku? Nová Impreza pro rok 2018 v zásadě navazuje právě na ní. I zcela nová generace je totiž jakýmsi křížencem mezi klasickým hatchbackem a kombi a nutno poznamenat, že jí to sluší.

Při délce 4460 mm se sice nejedná o vyloženě velké auto, ale záď je opticky protažená, čemuž značně přispívá i malé okno v C sloupku karoserie. Příď je správně agresivní a doplněná o světlomety, z nichž vystupují linie denního svícení, naznačující písty plochého boxeru pod kapotou.

Nová Impreza je široká 1777 mm a vysoká 1455 mm. Rozvor dosahuje 2670 mm.

Bezpečná a vcelku praktická
Jedním z velkých témat Imprezy je bezpečnost. Impreza stojí na zcela nové, zesílené a vyztužené platformě, dosahující o 70 % vyšší torzní tuhosti a o 40 % lepší absorpce energie při nárazu. Dále nechybí ani systém EyeSight, sdružující celkem sedm jízdních asistentů a využívající dvojice kamer, umístěných za čelním oknem. Výsledkem je, že si Impreza z japonského nárazového testu JNCAP (obdoba u nás používaného Euro NCAP), odnesla speciální ocenění za historicky nejlepší dosažený výsledek.

První usednutí do Imprezy je poměrně jasnou připomínkou, že dny nehezkých plastových interiérů v japonských autech jsou definitivně pryč. Vnitřní prostor je hezky zpracován, materiály jsou veskrze kvalitní a konečně jsou přední sedadla vybavena adekvátně dlouhými sedáky. Pozice za volantem je navíc sportovně nízká a volant jde přitáhnout dost blízko tělu, takže se lze do Imprezy posadit prakticky stejně, jako do sportovního WRX STI či příbuzného Levorgu.

Na zadních sedadlech najdou místo i dospělí pasažéři a kufr se pyšní základním objemem 385 litrů, případně 1310 litrů při sklopených zadních sedadlech.

Motory jsou pouze dva
Jak už tomu u Subaru bývá, v ceníku nelze očekávat početnou paletu zážehových a vznětových motorů. Impreza se omezuje na dva benzínové čtyřválcové boxery bez přeplňování, spojené výhradně s bezestupňovou převodovkou Lineartronic a samozřejmě s pohonem všech kol. Manuál, po kterém by mnoho zájemců bezesporu zatoužilo, není možný hlavně kvůli implementaci bezpečnostního systému EyeSight. Jeho funkce adaptivního tempomatu nebo nouzového brždění totiž optimálně fungují pouze s automatickou převodovkou.

Během prvního seznámení s vozem jsem vyzkoušel oba motory a začal jsem u toho slabšího. Šestnáctistovka má skromný výkon 114 koní (84 kW) a točivý moment pouze 150 Nm. Zcela bez mučení se přiznám, že jsem se v případě slabšího agregátu hodně obával o dynamiku auta, ale ve výsledku jsem byl mile překvapen. Inteligentně naladěná převodovka dobře rozumí potřebám motoru, nebojí se jej vytočit, a aniž by byla slabší Impreza nějak výrazně rychlá, klidnějším řidičům postačí naprosto bohatě. Navíc ani když je motor vytočen, nezní útrápeně a "neřve do interiéru".

Druhý, větší a výkonnější motor je každopádně trochu jiné kafe. Dvoulitr má citelně veselejších 156 koní (115 kW) výkonu, 196 Nm točivého momentu a oproti menšímu a slabšímu bráchovi umí zabrat se znatelně větší vervou. Ve spojení s dvoulitrem už se z Imprezy stává auto, které umí být i sympaticky rychlé a problém mu nedělá ani svižnější předjetí na okresce.

Podvozek s takřka geniálním naladěním
To úplně nejlepší z nové Imprezy jsem si záměrně nechal až nakonec. Řeč je o podvozku, jehož naladění nelze označit jinak, než jako skvělé. Vlivem hodně nízkého těžiště a tuhé podvozkové platformy může mít Impreza poddajné tlumení, ochotně a tiše polykající výmoly v silnici bez mrknutí oka.

Dokonce ani retardéry nebo vyspárovaná dálnice nečiní Impreze problém, jenže je až pozoruhodné, že si komfort nevybral žádnou daň na ovladatelnosti a jízdních vlastnostech. Vůz se v zatáčkách nenaklání, hravě se vrhá "za volantem" a pohon všech kol v kombinaci s vektorováním točivého momentu stojí za tím, že nedotáčivost prakticky nepřichází v úvahu.

Právě podvozek a s ním spojená ovladatelnost se tím pádem stává vůbec největším plusem nové Imprezy, ovšem ani zdaleka ne plusem jediným. Pátá generace japonské stálice má solidní motory, optimálně kombinované s bezestupňovou převodovkou, je hezká, praktická a na rozdíl od mnohých konkurentů vždy vybavená pohonem všech kol.

Právě pohon všech kol bude pro mnohé zájemce tím rozhodujícím faktorem, proč si Imprezu koupit.

Kolik si však musí připravit? Subaru si svojí novinky cení přinejmenším na 560 tisíc korun. Za tyto peníze je k mání zmiňovaný slabší motor a dokonce bez dalšího příplatku i bezpečnostní systém EyeSight. Pokud zatoužíte po výkonnějším dvoulitru, je potřeba vytasit z peněženky 680 tisíc korun za střední výbavu Comfort.

Kompletní ceník si lze stáhnout zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů