Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První dojmy: Honda Jazz s novým motorem nabízí něco, co už se dnes nevidí

Naše téma
Dominik Valášek | 09.02.2018
dalších 24 fotek
Honda Jazz.
Modernizovaná podoba nejmenšího modelu japonské značky Honda se představila teprve nedávno a na první pohled by se mohlo zdát, že nepřináší nic moc nového. Decentní změny exteriéru jdou ruku v ruce s jemně doladěnou výbavou, ovšem ta největší změna se odehrála v motorovém prostoru. Zde si totiž Jazz dopřál nový motor.
Oním novým motorem je větší čtyřválec o objemu 1,5 litru, doplňující v nabídce stávající třináctistovku. Jazz se tak míní zalíbit širšímu spektru zákazníků, zejména takovým, kteří touží po vyšším výkonu. Přece jen dosavadní motor o výkonu 102 koní (75 kW) byl svou dynamikou vhodný především do městského provozu.

Chuť do otáček
Oproti tomu nový větší agregát je trochu jiné kafe. Přestože je čtyřválec 1.5 i-VTEC pořád benzínový a pořád atmosféricky plněný, má díky většímu objemu pěkných 130 koní (96 kW) výkonu a točivý moment vrcholí hodnotou 155 Nm. Novinku lze spárovat buď s manuální šestistupňovou převodovkou, nebo s bezestupňovým automatem CVT. S druhou zmíněnou skříní udává Honda normovanou spotřebu jen 5,4 litru na sto kilometrů.

V okolí italského Říma jsem vyzkoušel Jazz s manuálním řazením a jeho svižnost mě příjemně překvapila. Už ve středním spektru otáček umí patnáctistovka pružně zrychlovat a vzhledem k tomu, že motoru nepomáhá žádné turbodmychadlo, nabývá na síle s otáčkami, takže nabídne i mile sportovní náturu. To úplně nejlepší totiž přichází až při dosažení pěti tisíc otáček, odkud agregát statečně a za sympatického sportovního ryku graduje až na hranici sedmi tisíc.

Chcete-li tedy jezdit s Jazzem rychle, nezbývá než využívat nejvyššího otáčkového spektra a tedy samozřejmě podřazovat. Řazení je i přes decentní vůli v řadící páce správně přesné a k charakteru motoru sedí i samotné krátké odstupňování. Rychlé předjíždění na okresce si tedy řidič musí zasloužit prací s otáčkami, ale výsledkem je svižné auto, jehož dynamika je oproti základnímu motoru nesrovnatelně lepší.

Právě chuť motoru hnát se do otáček je něco, co se mi moc líbí. Většina současných aut s malým turbomotorem totiž od řidiče nějakou spolupráci s pohonnou jednotkou nevyžaduje. Je to vlastnost, která se dnes už nevidí.

Výkonnější pohon potom bez problému stíhá zavěšení, jehož nastavení se nezměnilo a poskytuje komfort do města, kombinovaný s rozumnou úrovní jízdních vlastností. Lehce houpavý Jazz pochopitelně není určený na rychlé střihání zatáček, ačkoliv motor by na takové radovánky i dostačoval. Na druhou stranu, jen co si vyšší karoserie zaklekne do oblouku, drží Jazz stopu s jistotou.

Praktický a slušně vybavený
Tradičně výborná zůstává i praktická stránka. Už samotný kufr o objemu 354 litrů neurazí, zejména když se jeho kapacita dá sklopením zadních sedadel navýšit až na 1314 litrů. Naprosto vynikající jsou i „kouzelná“ zadní sedadla Magic Seats, dovolující jednoduše vyklopit sedáky směrem vzhůru. V zadní části interiéru může proto vzniknout nerušený a vysoký průchod, použitelný pro všechno možné.

Co se týče výbavových stupňů, již v základu je Jazz nabízen třeba s tempomatem, vyhřívanými sedadly, automatickými světly a dalšími prvky. Pokud ovšem zákazník zatouží po výkonnějším motoru, znamená to automaticky výbavu Dynamic, která se v nabídce objevila až s faceliftem a v kombinaci s novým motorem.

Ta zahrnuje jednak prvky vyšších výbav, jako je třeba infotainment s navigací, ale zároveň přihazuje speciální detaily, zkrášlující Jazz uvnitř i navenek. Ve výbavě Dynamic je například kůží obšitý volant a řadicí páka s oranžovým prošíváním, dále střešní spojler, sportovní prahy nebo lízátko pod předním nárazníkem a zadní difuzor, doplněné rudou linkou.

Aktuální ceník Jazzu začíná částkou 339 900 korun, stanovenou za základní výbavu Trend a motor 1.3 i-VTEC. Výkonnější 1.5 i-VTEC vychází se zmiňovanou výbavou Dynamic na 459 900 korun, případně na 494 900 s automatickou převodovkou.

Kompletní ceník najdete zde.

Honda Jazz 1.5 i-VTEC: Technické údaje
motorzážehový čtyřválec, atmosféricky plněný
objem1498 cm3
max. výkon96 kW (130 k) při 6000 ot/min
max. točivý moment155 Nm při 4600 ot/min
převodovkamanuální, šestistupňová (případně CVT)
max. rychlost190 km/h
zrychlení 0-100 km/h8,7 s
spotřeba paliva (město/mimo město/kombinovaná)7,2/5,1/5,9 l/100 km
délka4051 mm
šířka1694 mm
výška1525 mm
rozvor2530 mm
pohotovostní hmotnost1104-1116 kg
zavazadlový prostor354-1314 l
cena od459 900 Kč (Jazz 1.5 i-VTEC)

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů