Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Průzkum: Mazda je nejspolehlivější značkou v Německu, Škoda třetí

Naše téma
Redakce / ČTK | 23.09.2015
Nová Mazda 3. | foto: Mazda
Nejspolehlivější automobilovou značkou na německém trhu je japonská Mazda, za kterou následuje další japonská značka Mitsubishi. Třetí místo obsadila česká Škoda. Vyplývá to ze studie výzkumné společnosti J.D. Power.
Do první desítky se dostala pouze jedna vyloženě německá značka, a to Porsche. Nejprodávanější německá značka Volkswagen, která se v posledních dnech potýká se skandálem kolem manipulací s emisemi svých vozů, se umístila až na 18. příčce.

Studie vychází z průzkumu, kterého se v období od dubna do června zúčastnilo téměř 15 000 majitelů vozů. Dotazuje se majitelů nejvýše tříletých automobilů a zkoumá jejich zkušenosti. Průzkum každoročně provádí institut pro výzkum trhu J.D.Power. Pořadí se stanovuje na základě počtu nahlášených připomínek, vyskytujících se na 100 vozů.

Nehodnotí se však jen samotné množství poruch, ale majitelé aut se také vyjadřují například ke kvalitě servisu, hodnotí spotřebu, jízdní vlastnosti nebo třeba praktičnost svého vozu. Zjednodušeně lze říct, že index vyjadřuje celkovou spokojenost s autem, případně také míru zklamání z (někdy přehnaného) očekávání.

Ve výsledku měla nejméně připomínek Mazda - konkrétně 87. Druhé Mitsubishi mělo 90, třetí Škoda pak 93. Na druhém konci žebříčku bychom našli Audi (158 připomínek na 100 aut), Chevrolet (165) a Alfu Romeo (268). Průměr trhu je přitom 129 nahlášených připomínek.

Výsledky průzkumu (značky jsou seřazeny dle pořadí, číslo udává počet připomínek vyskytujících se na 100 vozů):

Výsledky průzkumu J.D.Power v Německu.


Škoda pak uspěla i v dílčích kategoriích rozdělených podle segmentů. Fabia ovládla segment malých vozů, následovala ji Toyota Yaris a Peugeot 208. Ve střední třídě jsou zase majitelé nejspokojenější se Superbem, dále pak s Mazdou6 a Fordem Mondeo.

U městských aut zaznamenal nejlepší výsledek Volkswagen up!, druhá příčka připadla Opelu Adam - žádné další auto v této kategorii nedosáhlo lepších než průměrných hodnot. 

V rámci kompakrních modelů tvoří nejlepší trojici Mazda3, Toyota Auris a Kia cee´d. Mezi malými SUV uspělo BMW X1, za nímž se umístila dvojice Mazda CX-5 a Volkswagen Tiguan. V segmentech luxusních vozů, sportovních aut, velkých SUV, MPV a kompaktních MPV letos nebyli vítězové vyhlášeni.

V srpnu společnost J.D.Power zveřejnila žebříček nejspolehlivějších automobilových značek na britském trhu, ve kterém česká Škoda obsadila první místo.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů