Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Průzkum EU: Více cyklistů = bezpečnější silnice

Naše téma
Redakce | 18.07.2012
Ilustrační foto | foto: Shutterstock.com
Praha - Počet usmrcených cyklistů v Evropě každoročně klesá a stejný trend zaznamenáváme i v České republice.
Zatímco v roce 2000 na českých silnicích zahynulo 127 cyklistů, za loňský rok se počet usmrcených cyklistů snížil na 50 případů. V poměru počtu usmrcených cyklistů a ostatních účastníků silničního provozu se tak Česká republika blíží průměru EU.

V roce 2011 u nás při dopravních nehodách z celkově usmrcených osob zahynulo sedm procent cyklistů, v rámci EU to bylo šest procent.

Výzkum Evropské komise pak prokázal jednu zajímavou skutečnost. Čím vyšší je podíl cyklistů na celkovém počtu ujetých kilometrů v dané zemi, tím jsou silnice bezpečnější.V tomto ohledu si nicméně ČR dosud nevede nejlépe. Podle posledních dostupných čísel za rok 2009 byl například v Nizozemí podíl cyklistů na celkově ujetém počtu kilometrů v roce 2009 27 %, ale v ČR pouze tři procenta.

„Tyto údaje mohou být známkou toho, že si motoristé uvědomují nezbytnost vzájemné ohleduplnosti na silnicích. Cyklisté jsou nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu, řidiči by na to neměli zapomínat," řekl ředitel Služby dopravní policie Leoš Tržil. „Podle aktuálních výzkumů je podpora cyklistiky jednoznačně jednou z cest ke snižování počtu fatálních dopravních nehod," dodal vedoucí samostatného oddělení BESIP Roman Budský.

Dále je ovšem zapotřebí uvést, že při střetu s cyklistou řidiči nejsou vždy viníky dopravní nehody. V rámci EU je podíl zavinění dopravní nehody přibližně v poměru 50:50.

Podle Policie ČR patří k nejčastějším nešvarům cyklistů nerespektování dopravních značek a světelné signalizace, přidržování se motorových vozidel při zdolávání stoupání, jízda pod vlivem alkoholu, jízda za snížené viditelnosti bez předepsaného osvětleníanedostatečné technické vybavení. Za velmi nebezpečnou lze dále považovat také častou jízdu ve skupině a používání sluchátek během jízdy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů