Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Provozní zisk automobilky Škoda klesl o 46 procent

Naše téma
ČTK | 31.07.2013
Ilustrační foto | foto: Ilustrační foto - Archiv
Frankfurt nad Mohanem - Provozní zisk české automobilky Škoda Auto se v prvním pololetí snížil na 243 milionů eur, tedy zhruba 6,3 miliardy Kč. Loni činil 449 milionů eur. Propad způsobil nižší prodej, ale také vývoj směnných kurzů a vysoké náklady na nové produkty. Vyplývá to z prohlášení, které dnes zveřejnil mateřský koncern Volkswagen Group.
„V druhém pololetí chceme posílit prodeje novými modely. Současně budeme klást ve všech oblastech důraz na co nejdůslednější nákladovou disciplínu," uvedl v tiskové zprávě člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO zodpovědný za oblast ekonomie Winfried Krause.

Automobilka již dříve uvedla, že dodala zákazníkům v prvním pololetí 464.600 vozů, meziročně o 5,8 procenta méně. Nižší dodávky podle firmy ovlivnila hlavně generační obměna modelu Octavia a facelift Škody Superb.

Tržby automobilky za první pololetí 2013 dosáhly přibližně pěti miliard euro, což je o 13,1 procenta méně než v prvním pololetí roku 2012. Investice vzrostly meziročně o 22,1 procenta na 265 milionů euro. „S letošním celkovým počtem osmi nových či přepracovaných modelů jdeme správným směrem. Stále počítáme s tím, že celkový počet vozů dodaných letos zákazníkům bude nad úrovní loňského roku. I nadále ovšem počítáme s nejistými podmínkami na trzích," uvedl předseda představenstva Škody Auto Winfried Vahland.

Volkswagen již v úterý oznámil, že jeho provozní zisk kvůli přetrvávající slabé poptávce v západní Evropě v pololetí klesl téměř o 12 procent na 5,8 miliardy eur. Dnes zveřejnil podrobné výsledky hospodaření. Ty ukázaly, že provozní zisk se snížil také u značek VW a Audi, i když pomaleji než u Škody.

Do roku 2018 chce Škoda vyrábět minimálně 1,5 milionu aut ročně. Do roku 2015 chystá kompletní obměnu všech modelů. Letos představí osm nových nebo přepracovaných vozů. Celosvětový tržní podíl Škody byl loni 1,4 procenta.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů