Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prostornější a více praktický. Volkswagen představil nový Touran

Naše téma
Redakce | 26.02.2015
dalších 8 fotek
Volkswagen Touran. | foto: Volkswagen
Volkswagen představil druhou generaci modelu Touran. Oblíbené kompaktní MPV je nyní prostornější, praktičtější a přitom lehčí a úspornější. Prodávat se začne v září.
Nový Touran na délku měří 4527 milimetrů, což je o 130 mm více než dosud. Na šířku vůz narostl o 41 mm (na 1814 mm), současně je ale o 6 milimetrů nižší (1628 mm). Důležitou zprávu představuje prodloužení rozvoru o citelných 113 milimetrů na 2791 mm.

Díky použití platformy MQB je druhá generace až o 62 kilogramů lehčí a má o čtvrtinu tužší karoserii.

Design novinky asi nikoho, kdo v poslední době viděl nějaký nový Volkswagen, nepřekvapí. Auto má jednoduché a čisté tvary, nejvýraznějším designovým prvkem zůstává maska chladiče s příčnými lištami protaženými až do světlometů.

Volkswagen Touran.



Pro MPV je samozřejmě důležitý interiér. Touran lze objednat i v sedmimístné verzi, přičemž až pět samostatných sedadel ve druhé a třetí řadě lze během několika sekund sklopit, a vytvořit tak rovnou ložnou plochu. Sedačky se totiž zapustí do podlahy. Vyšší verze dostanou i sklopné opěradlo sedadla spolujezdce. 

Pětimístné provedení se chlubí objemem zavazdelníku 1040 litrů, po sklopení zadních sedadel vznikne prostor velký 1980 litrů. V případě sedmimístné varianty činí objem 917 až 1857 litrů.

Uvnitř samozřejmě přibylo i místo pro posádku, kabina je totiž o v porovnání s předchůdcem o 63 mm delší, měří 1779 mm. Se druhou řadou sedadel lze hýbat v rozsahu 200 mm, nastavit jde dokonce i sklon jejich opěradel. Potěší také možnost umístit vedle sebe hned tři dětské sedačky.

Volkswagen Touran.



Poprvé se v Touranu objevuje (za příplatek) vyhřívání zadních sedadel a třízónová automatická klimatizace. Šikovnou vychytávkou je automatické otevírání pátých dveří (tedy pokud je vůz vybaven automatickým bezklíčovým přístupem): stačí jen s klíčkem v kapse či třeba v kabelce "máchnout" nohou u nárazníku a víko kufru se samo otevře.

Novinky se objevují i v bezpečnostní výbavě, Touran se bude moci pochlubit například multikolizní brzdou, systémem nouzového brzdění, adaptivním tempomatem, rozpoznáváním únavy řidiče, parkovacím asistentem či pomocníkem pro manévrování s přívěsem.

Volkswagen Touran bude uveden na trh s celkem šesti motory: třemi zážehovými TSI a třemi vznětovými TDI. Vždy jde o čtyřválce s přímým vstřikováním paliva a přeplňováním turbodmychadlem, které splňují emisní normu EU6. Podle výrobce jsou mezigeneračně až o 19 procent úspornější.

Volkswagen Touran.


Základní benzínovou motorizaci představuje 1.2 TSI s výkonem 110 koní (81 kW), která je dodávána výhradně s šestistupňovou mechanickou převodovkou. Všechny ostatní agregáty mohou být kombinovány s automatickou dvouspojkovou převodovkou DSG.

Výkonnější 1.4 TSI poskytuje 150 koňských sil (110 kW) a nejsilnější zážehová jednotka 1.8 TSI, která je sériově vybavena sedmistupňovou skříní DSG, disponuje výkonem 180 k (132 kW).

Turbodiesely začínají u motoru 1.6 TDI s výkonem 110 k (81 kW), nad nímž jsou dvě verze dvoulitru: slabší produkuje 150 koní (110 kW), silnější pak 190 k (140 kW). Pro vrcholný turbodiesel je standardem šestistupňová dvouspojková převodovka.

Nový Volkswagen Touran se samozřejmě ukáže na březnovém autosalonu v Ženevě. Do prodeje zamíří v září.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů