Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Od acetylénu k LEDkám. Podívejte se, jak se vyvíjely světlomety na škodovkách

Naše téma
Dominik Valášek | 10.04.2018
dalších 6 fotek
Od acetylénových svítilen po LED světlomety. | foto: Škoda
Auta obecně prodělávají stálý pokrok. Pokud se ovšem podíváme zhruba dvacet let do minulosti, jsou to právě světla, která ušla jednu z nejzajímavějších cest. Od klasických žárovek, mžourajících žlutým světlem, až po světlomety plné LED diod s přídavnými funkcemi. Co však bylo na samém začátku?
Moc hezký přehled vývoje světlometů za posledních 110 let dala dohromady tuzemská Škoda. Na exponátech v podnikovém muzeu v Mladé Boleslavi značka ukazuje, čím si svítili řidiči na cestu na samém začátku automobilového věku, a čím si svítí dnes.

Dnes to sice působí zcela nepředstavitelně, ovšem pravdou je, že když byla auta ještě v plenkách, nebyly světlomety povinné, ba ani standardně dodávané. Model Laurin & Klement Voiturette A z roku 1906 měl příplatkové lampy, svítící pomocí acetylénu.

Elektřina přišla až o nějakou dobu později. Konkrétně model Laurin & Klement Škoda 110 z roku 1929 byl již standardně vybaven elektrickými světly a vůbec poprvé se v této době objevovalo také přepínání mezi dálkovými a tlumenými světly. Řidič prostě zatáhl za speciální páku a světla sklopil či vyklopil dle potřeby.

Už o rok později, konkrétně v roce 1930 na modelu Škoda 645, dostaly paraboly světel strukturované sklo a dokonce s vypískovaným logem automobilky. Podobně zdobné byly i chromované mřížové kryty, historicky osazené jen a pouze na Škodě Popular Monte Carlo z roku 1937.

Ještě než se přepínání dálkových a tlumených světel definitivně přesunulo na levou páčku pod volantem, používaly některé automobilky tlačítko umístěné vlevo vedle spojky a sešlapávané nohou. Tento systém měla i první Octavia z roku 1960.

Ačkoliv přední masku modelu Škoda 125 z roku 1985 dnes nevnímáme jako designový skvost, nelze jí upřít jedno prvenství. Vůbec poprvé tady Škoda využila velkoplošné světlomety obdélníkového tvaru, integrované do čelní masky a vyplňující prostor mezi kapotou a nárazníkem. Na světla navázaly také blinkry v rozích.

Dlouhá léta svítila auta pouze klasickými žárovkami, jenže okolo milénia se začaly do přídí vozů ve velkém vkrádat xenonové výbojky. První generace novodobého Superbu, uvedená na trh v roce 2001, přinesla jako první příplatkové bi-xenony s dynamickou regulací sklonu a s integrovanými výsuvnými ostřikovači.

Jen pár let po xenonech se však objevuje další významný milník, a sice technologie elektroluminiscenčních diod, zkráceně samozřejmě LED. Stejně jako další značky, začala Škoda používat LED nejprve pro denní svícení, posléze i coby hlavní zdroj světla. Jako první s „full-LED“ světlomety přišla Octavia třetí generace, představená v roce 2013.

A když už se během let naučila světla lépe svítit, přichází se nyní na možnosti, jak ještě zvýšit jejich potenciál. Třeba letošní novinka Karoq přišla jako první Škoda se systémem Auto Light Assist, automaticky rozsvěcejícím a zhasínajícím dálková světla v závislosti na podmínkách.

Světlomety všech zmíněných modelů si můžete prohlédnout v naší galerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů