Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Projeli jsme elektrický Ford Mustang: Chybí mu kliky, ale jezdí výborně...

Naše téma
Radek Pecák | 24.05.2021
dalších 19 fotek
Mustang jsme ukázali i koním chovaným na farmě | foto: Radek Pecák
Ford zatím u nás elektromobil nenabízel. Prvním se stane na přelomu letošního a příštího roku sportovní SUV Mustang Mach-E. Zatím jsem měl možnost se s ním seznamovat jediný den.
První globální elektromobil značky Ford bude určitě budit emoce. Lidé diskutují už o zvoleném názvu, který se podle nich k vozu, v němž chybí kultovní osmiválcový spalovací motor, nehod a vášně vyvolá také interiér s obřím na výšku orientovaným centrálním displejem, stejně jako absence dveřních klik.

Jedn konkrétní exemplář si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii.

I jiná řešení jsou netradiční a rozhodně zajímavá. Třeba druhý zavazadlový prostor pod přední kapotou je omyvatelný a jeho dně se dokonce nachází vypouštěcí otvor. Jeho objem není úplně zanedbatelný. Změřili ho na 81 litrů. Jeho praktické využití ovšem poněkud znesnadňuje systém přepážek, které ho rozdělují na menší boxy. Jak jsem se dozvěděl, hlavním důvodem tohoto řešení je snaha konstruktérů zamezit možnosti, že by se sem dostalo nějaké dítě a zavřelo za sebou kapotu. Evropské děti jsou snad rozumější, a proto by vozy dodávané zákazníkům na tomto kontinentu měly mít jeden celistvý přední "kufr".

Ford zvolil pro zákazníky poměrně snadno pochopitelnou prodejní strategii. To té doby než přijde nejvýkonnější verze GT, lze zvolit vůz buď s pohonem obou náprav nebo pouze té zadní. K tomu pak lze přiradit buď základní verzi trakční baterie nebo tu zajišťující prodloužený dojezd.

Nejslabší verze elektrického Mustangu poskytne řidiči výkon 269 koňských sil a 430 Nm točivého momentu, silnější pak 351 koní. S menší baterií, která pojme  75,7 kW elektrické energie je v případě "zadokolky" dojezd 440 kilometrů, s tou větší (kapacita 98,7 kW) ujede vůz s jednou poháněnou nápravou 610, varianta AWD má dojezd 540 kilometrů.

Právě verzi s větší baterií a pohonem všech kol jsem měl možnost jeden den testovat na komunikacích v hlavním městě, středních Čech a Královéhradeckého kraje. Design skutečně upomíná na linie sportovního kupé. Některé nápady jsou skutečně zajímavé. Na bíle lakovaném voze bylo vidět, jak designéři lakovanou částí zádě vytvořili siluetu kupé. Jenže vůz je ve skutečně vyšší. Nad touto částí je ještě vyvýšená černě lakovaná část, která skutečně nese střechu. Jinak by na zadních sedačkách nebylo dost místa.

Musel jsem si na ovládání auta chvilku zvykat. Už jen to otevírání dveří stiskem tlačítka a nutnost zachytit poměrně malou kličku na spodní hraně bočního okna... Vzadu pak už klička chybí úplně. Po stisku tlačítka na nich se dveře mírně pootevřou a pak už je musíte dootevřít po zachycení jejich rámu. K odemčení vozu můžete použít klasický klíček, dále mobilní telefon obsahující patřičnou aplikaci a případně také speciální PIN. Čísla se vyťukávají na sloupku dveří. Když se číslice rozsvítí, vypadá to skoro mimozemsky.

Může být nespoutaný...
Obrovský displej je už v elektromobilech skoro standardem. Tento (s úhlopříčkou 15,5 palce) je však svojí velikostí na úrovní Tesly. Je orientován na výšku a ve spodní části se dokonce nachází jeden fyzický ovládač. Slouží pro regulaci hlasitosti audiosystému. Odezva displeje i rozlišení jsou na špičkové úrovni.

Místo přístrojového štítu je tu další displej. Je podlouhlý a najdete na něm údaje o dojezdu, aktuální rychlosti, aktuálně zvoleném režimu převodovky a pár dalších.

Volič převodovky je u Fordu již obvyklý otočný knoflík a lze na něm zvolit také mód zesílené rekuperace, který se označuje písmenem L. Pokud má řidič zájem, umí auto využívat také "jednopedálový" systém pohonu, kdy po sundání nohy z pedálu plynu brzdí tak usilovně, že brzdový pedál je téměř k nepotřebě. To se však musí volit až na displeji.

Stejně tak je možné vybrat jeden ze tří možných jízdních režimů. Ty jsou pojmenovány "koňáckou" terminologií jako Whisper, Active a Untamed. Poslední z nich lze přeložit jako nespoutaný a tedy opravdu popustí vozu uzdu tak, aby ukázal celou svoji výkonnost. Zrychlení 0-100 km/hod je opravdu solidní hodnota a několikrát jsem si ji během prvního testování vyzkoušel. Zmíněná verze GT poskytující 487 koní pak takovýto sprint dokáže dokonce za 3,7 sekundy.

Trošku zklamaní budou možná ti, kteří by Mustang Mach-E chtěli využívat i při svých sportovních aktivitách. Na střechu totiž není možné instalovat žádný nosič. Tažné zařízení sice lze namontovat, ale přívěs může mít maximálně 750 kilogramů a svislé zatížení "koule" je jen 75 kilogramů.

Během testovací jízdy jsem se samozřejmě zajímal také o reálný dojezd tohoto vozu. Po odpojení od nabíječky signalizoval palubní počítač, že s takto plně nabitou baterií budu moci ujet 419 kilometrů. Vyrazil jsem z pražských Strašnic směem na Mladou Boleslav, Jičín a Novou Paku. Na dálnici D 10 ukazoval palubní počítač spotřebu 25 kWh na 100 kilometrů, v cíli pak průměr klesl na 22 kWh. Úbytek dojezdu zhruba odpovídal signalizaci na začátku jízdy. Zbývalo mně ještě dostatek energie na více než tři stovky kilometrů.

Čtyři sta kilometrů dlouhý výlet, pokud se nepojede stále po dálnici, je tedy reálné absolvovat na jedno nabití. Mustang Mach-E, jak jsem si ověřil i na velmi nekvalitních silnicích, bude příjemným společníkem. Nabídne totiž "fordovsky" tradičně jistý a současně dostatečně pohodlnný podvozek a rovněž příjemné prostřední na palubě. Například o hudební pohodu se může za příplatek postarat špičkový audiosystém B&O, jehož součástí je také velký reproduktor na palubní desce před spolujezdcem.

Příjemnou vychytávkou je také plánovač jízd. Ten po zadání trasy spočítá, zda je ji možno absolovovat s aktuálním stavem elektřiny v baterii a případně vymyslí vhodné nabíjecí zastávky. Je součástí menu aplikace FordPass.

První vozy pro zákazníky dorazí do Česka na samém konci tohoto roku. Ceny startují těsně pod hranicí půldruhého milionu korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů