Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prodloužená záruka v roce 2019: Přehled konkrétních délek a podmínek

Naše téma
Jiří Švamberk | 14.01.2019
foto: archiv
Občanský zákoník stanovuje standardní záruční dobu dva roky. Výrobci však nabízejí stále častěji i výrazně delší záruky, případně nabízejí možnost si za příplatek záruku prodloužit. Má to však svá ale…
Konkurenční boj je neúprosný ve všech oblastech obchodu, automobily nevyjímaje. Proto je zákonem stanovená dvouletá záruka mnohdy prodlužována výrobcem ve snaze nalákat více zákazníků. Ne vždy ale delší záruka znamená pro majitele nových automobilů výhru.

Velmi často se jedná především o marketingový tah a případní zájemci musí být velmi obezřetní ohledně toho, co vlastně prodloužená záruka obnáší. Záruka se totiž nikdy nevztahuje na všechno a v tomto případě je více než vhodně pečlivě číst i ta nejmenší písmenka ve smlouvě.

Prvním výrobcem, který odstartoval vlnu delších záruk, byl na českém trhu Opel, který následovala KIA se svou 7etou zárukou. Dnes už je nadstandardní záruka běžnou záležitostí u většiny výrobců, přičemž mnohdy bývá zdarma, jindy na příplatek. Pravidla jsou pořád stejná – doba vlastnictví a nájezd. Druhý jmenovaný faktor je třeba hlídat obzvláště, protože i když se záruka přesouvá na dalšího potenciálního majitele, v případě stočených kilometrů, prodloužená záruka obvykle padá.

NEVZTAHUJE SE VŠE
Prodloužená záruka se automaticky nevztahuje na všechny komponenty, pouze na ty hlavní, jako je motor, převodovka, brzdy nebo díly podvozku. Na spotřební věci typu pneumatik, akumulátoru či zapalovacích svíček se pochopitelně nevztahuje. To samé platí o dodatečně montovaných výbavových prvcích, jako jsou autorádio, navigace nebo bezpečnostní alarm.

Zkrátka má mnoho omezení a nejrůznějších výjimek. Důkazem tohoto tvrzení je například záruka na lak, která je u většiny výrobců 3 roky, pouze Dacia nabízí pouze dva, Kia kontruje pětiletou zárukou. Jenže už málokterý majitel si zjistí, že někteří výrobci mají ve smlouvách nejrůznější omezení. Tak například záruka Mitsubishi se nevztahuje na „společenské nepokoje nebo vyšší moc“.

AUTORIZOVANÝ SERVIS BÝVÁ PODMÍNKOU

Se zárukou delší než dva roky přicházejí další úskalí, a to například v podobě volby servisu. Zatímco u dvouleté je volba na vás, za předpokladu, že budete dodržovat servisní intervaly, v případě prodloužené záruky si výrobce určuje pravidla sám. To znamená, že musíte jezdit do autorizovaného servisu, jinak záruka padá. A autorizovaný dealer je často dražší, než šikovný garážník. Autorizovaní prodejci si tak majitele vozů s prodlouženými zárukami doslova zaháčkují. Samozřejmě stále existuje volba, ale je to něco za něco…

V případě prodloužených záruk je běžnou praxí, že pravidla určuje obchodník. A byli bychom naivní, kdybychom byť na chvilku předpokládali, že jim jde o naše blaho. Veškeré podmínky, lhůty a nároky budou v jeho prospěch, s tím je potřeba se smířit. To znamená, že jestliže zákonem stanovená dvouletá záruka mluví o garanční opravě, která musí být provedena do 30 dnů, s prodlouženou zárukou může být klidně delší. Je proto třeba si dát velký pozor, co jaká smlouva zaručuje a například dobu opravy si pohlídat a případě nechat do smlouvy dodatečně zanést.

STANDARDNÍ DVOULETÁ ZÁRUKA
Dvouletou záruční dobu dnes nabízejí BMW, Citroen, Ford, Mercedes-Benz, Opel, Seat, Škoda a Volkswagen. Vždy je však možnost si připlatit za prodloužení. Konkrétně u mladoboleslavské automobilky vyjde rozšíření záruky o další tři roky (případně do nájezdu 100 000 kilometrů) na dva tisíce.  Škodovka záruku nepodmiňuje výlučným servisováním v autorizovaných provozovnách.

BMW nabízí v závislosti na modelu prodlouženou záruku až na 6 let/200 tisíc km, během toho je vyžadováno jezdit do autorizovaného servisu. Tuto záruku si lze dokoupit jen k vozům se servisním balíčkem Service Inclusive (5 let/100 tisíc km), který je v ceně vozu.

Citroën má u osobních automobilů běžné podmínky, rozšířenou záruku podmiňuje návštěvami autorizovaného servisu již od koupě vozu. Zákazník ji může prodloužit až na 5 let/150 tisíc km, přičemž ji lze dokoupit do 24 měsíců od koupě vozu a do najetí 40 tisíc km.

Ford má standardně dva roky, ale například Ranger má už roky tři. Ford na vozidla vyrobená od prosince 2017 a přitom objednaná zákazníkem po 1. prosinci 2017 poskytuje prodlouženou záruku Ford Protect a to na 5 let/120 tisíc km pro osobní vozidla vč. modelů Connect a Courier. Prodloužení záruky na 6 nebo 7 let je nezbytné zakoupit do 12 měsíců od uvedení vozidla do provozu.



Mercedes-Benz má standardně záruku 2 roky na celý vůz. Jako jediný nabízí 30 let garanci na prorezavění karoserie, ovšem zevnitř ven. U plug-in hybridních modelů je garance prodloužena na 6 let nebo 100 tisíc km. Za příplatek nabízí balíček Service Advance, díky němuž získáte rok nebo dva k zákonné záruce navíc.

Opel ke standardním dvěma letům nabízí balíček FlexCare, který se liší podle modelu a ročního nájezdu, a to hned ve třech úrovních. Výhodou je, že si zákazník může zvolit nejen dobu (3-5 let), ale také roční nájezd 10 – 40 tisíc km.

Volkswagen láká rozšířenou garancí také na lak a neprorezavění karoserie. Hybridy a elektromobily mají záruku na akumulátory po dobu 8 let/160 tisíc km. Záruku lze prodloužit na 3 roky až 5 let a cena se liší podle modelu. Rozsah se shoduje se základní celkovou zárukou a není bezpodmínečně vyžadováno jezdění na pravidelné kontroly do autorizovaného servisu.

 

ZÁRUKA TŘI AŽ PĚT LET
Audi, Dacia, Honda, Mazda, Nissan, Suzuki a Toyota nabízejí standardně tři roky, Hyundai, Mitsubishi, Renault a Seat pět let.

Audi nabízí prodlouženou záruku zdarma, a to v rozsahu 2+2 roky, do celkového nájezdu 120 000 km. Tato záruka platí i pro vysokovýkonné S, RS a R8. Podmíněna pravidelným servisem ve značkové síti.

Dacia garantuje standardně tři roky, případně 100 tisíc ujetých km. Záruky nejsou podmíněny servisováním výlučně u autorizovaných provozoven. Je však potřeba plnit servisní plán včetně ochranných nástřiků proti korozi. Prodlouženou záruku je možné rozšířit až na 5 let/100 tisíc km.

Honda kromě standardní záruky rozšířenou neposkytuje. Má však velmi zajímavý program HONDA PREMIUM QUALITY. Pokud po celou dobu provozu jezdíte na pravidelné prohlídky do autorizovaného servisu Honda, hradí automobilka až do 8 let/150 tisíc km materiál při opravách mechanických poškození motoru, převodovky, hnacího hřídele, řízení, diferenciálu u 4WD či elektronických řídicích systémů. Práci zaplatíte vy.



Mazda má kromě standardních třech let v nabídce rozšířenou záruku na čtyři, nebo pět let, případně do nájezdu 150 tisíc km. 

Nissan umožňuje ke standardním třem letům dokoupit garanci na 4 roky/100  tisíc km, popřípadě na 5 let/100 tisíc km, respektive 150 tisíc km.

Seat standardně nabízí pro všechny modely prodlouženou záruku na 5 let nebo 100 000 km, podle toho, co nastane dříve. Skládá se ze standardní zákonné 2leté záruky plus 3 roky navíc. Prodloužená záruka začíná platit po uplynutí standardní dvouleté záruky a nabízí se pouze pro nové vozy. Záruka přechází při následném prodeji ojetého vozu na dalšího majitele

Suzuki poskytuje tříletou záruku na všechny vozy dodávané na náš trh, nebo do ujetí 100 tisíc km. V případě S-Cross je záruka pětiletá, nebo do ujetí 150 tisíc km. Pokud máte zájem o prodloužení, musíte se obrátit na společností Real Garant Versicherung AG, zajišťující další jeden nebo dva roky krytí nebo do celkově najetých 150 tisíc km.

Toyota nabízí záruku 3 roky, za příplatek můžete záruku rozšířit 5 let/160 tisíc km, přičemž součástí je i prodloužení asistenčních služeb. Dokoupení prodloužené záruky je možné do tří let stáří vozu a ujetí 100 km.

Hyundai má pět let bez omezení. Od třetího do pátého roku je nutné jezdit do autorizovaného servisu, v prvních dvou letech je potřeba pouze dodržovat předepsaný plán. Žádné další rozšiřování Hyundai nenabízí.

Renault nabízí záruku pět let s nájezdem 100 tisíc, případně 150 tisíc podle modelu. Záruku je možné rozšířit maximálně na 5 let/200 tisíc km.

VÍCE NEŽ PĚT

Kia je jediným výrobcem, který nabízí delší záruku, než je pět let. Známá garance „sedm“ je podmíněna nájezdem 150 tisíc km. Je ale nutné navštěvovat autorizované servisy.  
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů