Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rok 2023 na trhu motorek aneb Krasojízda pokračuje

Naše téma
Dominik Valášek | 12.01.2024
Nejprodávanější Hondu táhnou skútry, značka má ale širokou nabídku ve všech kategoriích | foto: Se svolením Honda
Trh automobilů s příchodem pandemie v roce 2020 upadl do letargie, a teprve s čísly za loňský rok se dá mluvit o částečném „narovnání“. Oproti tomu kategorie L, která zahrnuje především motorky, ale i čtyřkolky a tříkolky, zažívá od roku 2020 doslova žně. Počty registrovaných kusů ukazují další mimořádný ročník a blíží se rekordnímu roku 2008.
Podle dat Svazu dovozců automobilů (SDA) se v roce 2023 registrovalo 26 575 nových vozidel v kategorii L. Z toho 3 094 vozidel je vícestopých (čtyřkolky a tříkolky), zbytek jsou motocykly a skútry. Jedná se tak o čtvrtý rok v řadě, kdy se celkový počet registrací přehoupl přes 20 000 kusů, a o druhý nejlepší výsledek od roku 2004, kdy SDA začalo data shromažďovat. Silnější byl už jen rok 2008, tedy rok velké finanční krize.

Je to jeden z paradoxů trhu. Když je krize a z různých důvodů se nedaří novým automobilům, trh motocyklů naopak sílí. A jelikož automobily za posledních pár let postihovala jedna krize za druhou, motocyklům se dařilo a daří stále. Lidé si motocykly vynahrazovali zkažené dovolené, malé skútry sloužily jako způsob jak se vyhnout obavám z nakažení v MHD, a v době silné inflace se zase motorky zdají jako velmi dobrý nákup. Cena motorek navíc oproti autům stoupla jen minimálně, případně dokonce klesla, nemluvě o tom, že motorky nebyly zdaleka tolik stižené krizí dodavatelských řetězců, takže se daly koupit vždy. Tolik k rychlému shrnutí důvodů, proč se kategorii L daří tak, jak se jí daří.

Registrace kategorie L po měsících, zdroj: Se svolením SDA


Drobnou zajímavostí je také srovnání podílů provozovatelů. Zatímco osobní auta registrují ze 75,56 % firmy, a soukromí majitelé tak činí pouze 24,44 %, v kategorii L je výsledek téměř opačný. Firmy zde mají podíl jen 31,92 % a soukromí majitelé 68,08 %.

A jaké stroje lidé kupují? Značkou číslem jedna s 6 949 vozidly je japonská Honda, čínské CF Moto na druhém místě má s velkým odstupem na kontě 2 441 registrací. Obě značky jsou v popředí žebříčku díky svým „tahounům“. U Hondy jsou to stroje v objemové kategorii do 125 ccm, kterých se od značky registrovalo 3 172 strojů – převážně tedy městských skútrů. CF Moto zase táhnou nahoru čtyřkolky, kterých bylo od značky registrováno 1 571 kusů. Třetí s počtem 1 664 registrací a bez zjevného tahouna je japonská Yamaha. Přehled 10 nejoblíbenějších značek si můžete prohlédnout v tabulce:

Značky s nejvíce registracemi za rok 2023, zdroj: Se svolením SDA


Jak jsou na tom ale prodeje výhradně motocyklů? Podíváme-li se na menší objemovou kategorii do 350 ccm (podíl třídy 10,14 % ze všech registrací), vede stále Honda, za kterou následuje KTM, Yamaha, krásné čtvrté místo patří indickému Royal Enfieldu a pátá je tuzemská Jawa.

Honda vede i následující kategorii do 500 ccm (celkový podíl třídy 5,97 %), a také zde je na druhém místě KTM. Třetí je ovšem japonská Kawasaki, čtvrtá italsko-čínská Benelli a na pátém místě skončila značka RVM, kterou u nás distribuuje Jawa.

Střední třídu zastupuje kategorie do 800 ccm (podíl třídy 13,98 %), a také tady je Honda ve vedení. Japonská značka tak dokazuje, že vedle nejnižší kategorie do 125 ccm má silné zastoupení v celém spektru. Druhé je zde CF Moto, které má silnou nabídku motocyklů s kubaturami 650, 700 a 800 ccm, a Yamaha je na třetím místě. Kawasaki zde skončila čtvrtá a na pátém místě je KTM.

Poslední a nejvyšší objemová kategorie jsou motocykly nad 800 ccm (podíl třídy 17,66 %) a zde najdeme na předních místech i prémiové značky. Vůbec nejlépe se dařilo německému BMW, které vévodí díky cestovním endurům velkých kubatur. Za ním následuje opět Honda, ale na třetím místě je americký Harley-Davidson, prodávající velkoobjemové stroje mnohdy s velmi vysokými cenovkami. Čtvrtá je KTM a na pátém místě italská prémiová značka Ducati.

Spíše pro zajímavost zakončíme ještě elektrickými motorkami. Těch se registrovalo jen 680 kusů, tedy 2.56 % ze všech registrací, a jedná se prakticky jen o skútry, zpravidla čínské výroby. Na prvním místě je značka Hecht, zabývající se primárně zahradním nářadím, následuje Super Soco, Horwin, Mopedix a na pátém místě Racceway.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů