Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prodej vozů Tesla v prvním čtvrtletí zaostal za očekáváním

Naše téma
ČTK | 06.04.2016
Tesla Model S. | foto: Tesla Motors
Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors dodal v prvním čtvrtletí na trhy 14 820 vozů. To bylo o 50 procent více než ve stejném období loni, prodej však zaostal za očekáváním firmy, která počítala s prodejem 16 000 vozů.
Slabší prodej údajně způsobil nedostatek součástek, kvůli kterému musela automobilka omezit výrobu. Automobilka však potvrdila, že za celý letošní rok vyrobí 80 000 až 90 000 vozů. Loni prodala 50 580 vozů.

Prodej vozů negativně ovlivnil nedostatek součástek pro výrobu nového SUV Model X v lednu a v únoru. Plně obnovit výrobu se podařilo až koncem března. Automobilka uvedla, že chyba byla na její straně, protože její Model X má příliš mnoho nové technologie a automobilka přecenila své schopnosti.

Představení Modelu X najdete zde.

Tesla Motors nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Je to sedan Model S a právě rodinné "esúvéčko" Model X, který se začal prodávat loni v září. Před Modelem S vyráběla Tesla ještě sportovní Roadster, jeho výrobu ale v roce 2012 ukončila.

Minulý týden automobilka představila nový vůz Model 3, který má být prvním masově rozšířeným vozem značky. Proto dostal poměrně zajímavou cenovku, která začíná na na 35 tisících dolarech, což je v přepočtu asi 830 tisíc korun. 

Představení Modelu 3 najdete zde.

Auto se ale začne vyrábět až koncem roku 2017. Tesla už ale začala přijímat objednávky na nový vůz, za tři dny jich získala neuvěřitelných 276 tisíc. Zájemci přitom museli složit zálohu ve výši 1000 dolarů (asi 24 tisíc korun).

Tesla byla založena v roce 2003, doposud se jí však ani jednou nepodařilo vykázat celoroční zisk. Letos už ale firma zisk očekává.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů