Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prodej osobních aut v Česku loni vzrostl o 0,42 procenta

Naše téma
ČTK | 07.01.2013
Ilustrační foto | foto: archiv Deníku
Praha – Prodej osobních automobilů v ČR v loňském roce meziročně vzrostl o 0,42 procenta na 174.009 vozů. Česko tak bylo jednou z mála evropských zemí, kde se prodej aut zvýšil. V prosinci se ale registrace propadly o 15 procent. Nejprodávanějším modelem zůstává Škoda Octavia. Vyplývá to z dnešních údajů Svazu dovozců automobilů (SDA).
Lidé přestali v prosinci kupovat nová auta, podíl privátních zákazníků se propadl na 25 procent. Tři čtvrtiny prodeje tak připadly na firmy. V posledním měsíci roku 2012 zároveň klesl prodej ve všech kategoriích aut. Za celý rok 2012 je podíl privátních zákazníků 34 procent.

Češi se loni také snažili kupovat auta s nižší spotřebou. Podíl nových prodaných vozů s naftovým motorem se poprvé zvýšil nad 40 procent a dosáhl 41,3 procenta.

Nejprodávanějším modelem zůstává v ČR Škoda Octavia s podílem na trhu 12,9 procenta. Na druhém místě žebříčku skončila Fabia s 8,2 procenta, třetí byl Hyundai i30 s 2,8 procenta. Dominantní postavení si udržuje Škoda Auto, která loni v tuzemsku prodala 53.778 vozů, a měla tak 30,9procentní podíl na trhu. Druhý byl Volkswagen s podílem 8,7 procenta.

Malá auta
Nejvíce šla loni na odbyt malá auta, která tvořila čtvrtinu prodeje. Vozy střední třídy mají 18 procent trhu. Největší zájem měli Češi o provedení combi, tyto vozy tvořily 30,6 procenta nově registrovaných aut.

Registrace nových lehkých užitkových automobilů klesly meziročně o 10,9 procenta na 11.821 vozů. Nákladních aut bylo loni registrováno 7234, tedy o devět procent méně. Nejprodávanější byl Ford Transit s podílem 12 procent. Autobusů se prodalo o 12,7 procenta meziročně méně, celkem 731. Prodej motocyklů klesl o 8,7 procenta na 15.212 strojů.

Do Česka bylo loni dovezeno o pět procent méně ojetých vozů než v roce 2011, celkem dovozci přivezli 124.343 ojetin. „Podíl vozidel starších deseti let je však stále vysoký a tvoří 33,7 procenta," dodal tajemník SDA Pavel Tunkl.

Loňský výsledek tuzemských registrací považuje Jan Malý z expertní skupiny PwC ČR vzhledem k situaci na trzích okolních zemí za úspěch. Pro letošní rok čeká podobné úrovně registrací. Marže obchodníků z prodeje nových vozů jsou již nyní na nízké úrovni, další plošný výrazný pokles cen nových vozů tak podle něj není pravděpodobný. Obchodníci se budou snažit stále více kompenzovat svůj klesající zisk využíváním různých podpor dovozců a leasingových společností a prodejem dalších služeb, například servisních, financování a pojištění vozů, prodejem příslušenství a doplňků, dodal.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů