Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prodej aut v EU klesá už osmý měsíc po sobě

Naše téma
ČTK | 17.07.2012
Ilustrační foto | foto: archiv Deníku
Brusel - Prodej aut v Evropské unii v červnu osmý měsíc v řadě klesal. Celkem bylo registrováno 1,202 milionu nových aut, o 2,8 procenta méně než před rokem. Za celé pololetí se prodej snížil o 6,8 procenta na 6,644 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský automobilový svaz ACEA.
Letošní první pololetí bylo podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka nejslabší od roku 2005. „Hodnoty prvních registrací jsou i pod úrovní krizového roku 2009, kdy bylo v zemích EU zaregistrováno ´pouze´ 7,3 milionu osobních automobilů," dodal. Upozornil ale, že v Česku vyrábějící automobilky Škoda a Hyundai prodej v Evropě zvýšily.

Prodej v Německu, které je největším evropským automobilovým trhem, stoupl v červnu o 2,9 procenta, uvedl ACEA. V Británii prodej vzrostl o 3,5 procenta, ve Francii se ale snížil o 0,6 procenta. Vysoký propad pak zaznamenaly problémové země jižní Evropy. V Itálii byl prodej nižší o 24,4 procenta a ve Španělsku o 12,1 procenta. V Řecku prodej klesl o 43,3 procenta, což byl nejvyšší propad ze všech zemí. Naopak nejvíce v červnu vzrostl prodej v Nizozemsku, o 52,1 procenta.

Podobné je to i za celé pololetí. Dva největší trhy, Německo a Británie, si udržely mírný růst. Naopak ve Španělsku, Francii a Itálii prodej od počátku roku klesl. Nejvíce, o téměř pětinu, letos roste prodej v Maďarsku a Estonsku. Naopak největší propad o více než 40 procent hlásí Portugalsko a Řecko.

Červnové statistiky znamenají podle analytika KPMG Jana Linharta po dlouhé řadě poklesů zmírnění negativního trendu. „Svůj díl na tom nepochybně mají největší evropské trhy, když jak Německo, tak i Velká Británie vykazují mírný nárůst. Za poklesem stojí především dramatický propad prodejů v jihoevropských zemích, tedy Itálii, Španělsku, Portugalsku a Řecku. Vyhlídky na zbytek roku nejsou nijak optimistické, celý trh pravděpodobně vykáže jednociferný pokles," uvedl. Relativně dobře jsou na tom obecně německé automobilky v čele s koncernem Volkswagen a z toho těží mnoho českých výrobců autodílů, dodal.

Největší automobilkou v regionu s podílem na trhu 23,8 procenta je Volkswagen, jehož prodej se podle ACEA zvýšil o 2,5 procenta. Za šest měsíců jsou však dodávky automobilky, jejíž součástí je i Škoda Auto, nižší o 1,5 procenta. Prodej Škody v EU v červnu stoupl o 5,2 procenta a za pololetí o 2,3 procenta.

Francouzské automobilce PSA Peugeot Citroën, která minulý týden oznámila propuštění 8000 zaměstnanců a uzavření továrny, prodej v červnu klesl o 8,6 procenta a od počátku roku o 13,9 procenta. Méně v červnu prodaly i další evropské automobilky včetně Fiatu, Renaultu, Opelu, Daimleru a BMW. Největší propad prodeje, o 37,6 procenta, vykázala japonská automobilka Mitsubishi. Ta tento měsíc oznámila, že prodá svůj závod v Nizozemsku za jedno euro. Růst si připsaly japonské automobilky Toyota, Nissan a Honda i jihokorejské Hyundai a Kia.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů