Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prodej aut na zemní plyn loni v Česku vzrostl o 90 procent na 3242

Naše téma
ČTK | 25.02.2016
Škoda Octavia G-TEC. | foto: Škoda Auto
Prodej osobních aut a dodávek s pohonem na zemní plyn se loni zvýšil o 90 procent na rekordních 3242 vozů. Celkově v Česku jezdí kolem 13 000 aut a autobusů na stlačený zemní plyn (CNG).
Podle Českého plynárenského svazu bylo loni celkově registrováno přes 4000 vozidel na zemní plyn, včetně ojetých vozů na plyn, nových CNG autobusů a nákladních aut. Podíl osobních aut na CNG na celkových registracích v tomto segmentu byl 1,2 procenta, u autobusů to bylo 26 procent.

Růstu počtu registrovaných vozidel odpovídal i meziroční růst prodeje paliva CNG, který loni u některých prodejců činil více než 140 procent.

Více informací o ježdění na CNG najdete zde.

V Česku se dá nyní zemní plyn natankovat u 111 veřejných CNG stanic. Asi 45 procent z nich, celkem 50, postavily plynárenské společnosti. Celkem 40 CNG stojanů je umístěno na běžných čerpacích stanicích.

Do konce letošního roku by mělo být v tuzemsku nejméně 150 až 160 stanic, do roku 2020 až 300 stanic. "Jen plynárenské společnosti, RWE, E.ON, Pražská plynárenská a Vemex, letos otevřou asi 25 dalších stanic, další připravuje i Bonett a Vítkovice Machinery Group," uvedl Jiří Šimek z Českého plynárenského svazu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů