Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prodej aut na předních evropských trzích v květnu klesl

Naše téma
ČTK | 04.06.2013
Ilustrační foto | foto: Deník/Vít Šimánek
Frankfurt/Paříž - Prodej nových osobních automobilů v největších zemích eurozóny v květnu klesl. Evropský automobilový trh se tak podle agentury Reuters přiblížil ke svému dvacetiletému minimu, což oslabuje naděje výrobců na oživení poptávky v letošním roce. Dřívější data přitom naznačovala, že by se mohla situace alespoň stabilizovat.
V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, prodej klesl o desetinu na 261 412 vozů. Uvedla to tamní divize japonské automobilky Mazda, která se odvolává na údaje spolkového úřadu pro registraci vozidel KBA.

Prodej aut ve Francii v květnu podle oficiálních údajů zrychlil meziroční tempo poklesu na 10,3 procenta z dubnového zpomalení na pět procent. Zákazníci čekali na nové modely automobilek Renault a PSA Peugeot Citroën, sdělila dnes francouzská automobilová asociace CCFA. Ta za celý letošní rok čeká pokles francouzského trhu o osm procent.

V Itálii se prodej automobilů v květnu snížil o téměř osm procent. Ve Španělsku klesl o 2,6 procenta, zatímco v dubnu zaznamenal první nárůst od loňského srpna. Automobilky se teď v Evropě potýkají s dopady hospodářských problémů, které jsou důsledkem dluhové krize v eurozóně. Potíže výrobcům způsobují i nadbytečné výrobní kapacity.

Naděje na konec propadu poptávky minulý měsíc přinesla zpráva Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA), podle níž prodej automobilů v Evropské unii v dubnu stoupl téměř o dvě procenta na 1,038 milionu vozů. Zaznamenal tak první meziroční nárůst od září 2011. Toto oživení však bylo pouze technické, protože za ním stál vyšší počet pracovních dnů připadajících na letošní duben.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů