Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Proč Toyota GT86 a Subaru BRZ nedostanou turbo?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 14.03.2018
dalších 6 fotek
Toyota GT86. | foto: Toyota
Již od uvedení sesterských kupé Toyoty a Subaru se mluvilo o možném rozšíření schopností těchto sporáků pomocí přeplňování. A ačkoliv externí firmy na tuto poptávku skočily, samotné automobilky navýšení výkonu u svých vozů pokaždé zavrhly. Šéfinženýr Toyoty nyní řekl proč.
Hravé šasi modelů GT86 a BRZ by klidně zasloužilo o pár koní navíc, a to nejlépe instalací turbodmychadla či kompresoru. Tyto řeči křičí na Toyotu a Subaru nespočet fanoušků obou vozů, ale od uvedení modelů v roce 2012 jsme se žádné takové úpravy nedočkali.

Kromě toho, že z vedení Toyoty už jednou zaznělo, že GT86 je perfektní taková, jaká je, právě kvůli "pouhým" 200 koním (147 kW) a nutnosti je při řízení využít na maximum, tentokrát od japonské značky zaznívá i další důvod, proč sportovní kupé nikdy nedostalo pořádnou várku koní navíc.

Šéfinženýr Toyoty Tetsuya Tada, který pracoval na GT86 a nyní vyvíjí novou generaci Supry, se totiž o tomto neutuchajícím přání fanoušků rozpovídal magazínu CarAdvice. Podle něj by kvůli přeplňování GT86 museli konstruktéři rozsáhleji změnit celou konfiguraci modelu, než by konečně vytvořili vůz, se kterým by byli spokojeni.

„Nejde pouze o lehkou modifikaci v motorovém prostoru, tímto zásahem bychom rozhodili i perfektní rozložení hmotnosti vozu,“ dodal Tada. A do toho se pochopitelně oběma automobilkám moc nechce, jelikož kupé zastávají jen mizivá procenta prodejů. Prostě by se jednalo o příliš nákladnou úpravu. A už tomuto důvodu chcete věřit, nebo ne.

GT86 i BRZ si tak nadále udrží svůj atmosférický plochý čtyřválec o objemu dvou litrů, dokud to jen bude možné. Jednoduše řečeno, pokud chcete vyšší výkon a přeplňovaní, stále budete muset navštívit externí úpravce.

Částečně si však možná Toyota nechce narušit hierarchii modelové řady, jelikož výkonnější GT86 by mohla ohrozit prodeje očekávané Supry. U Subaru by zase silnější BRZ přebíralo zákazníky většímu WRX STI, přestože jeho produkce zakrátko skončí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů