Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

GALERIE: Fenomén jménem Liberty Walk. Auta v této bláznivé úpravě jezdí i v ČR

Naše téma
Dominik Valášek | 28.09.2017
dalších 31 fotek
Liberty Walk. | foto: Liberty Walk
Mnohým z vás možná jméno Liberty Walk nic neřekne, ovšem ve světě tuningu se jedná o velký pojem. Extrémní karosářské úpravy nejrůznějších aut totiž mají úspěch a služby této japonské party využívají nadšenci po celém světě.
Celý nápad se zrodil v hlavě zakladatele jménem Wataru Kato. Kato se inspiroval u japonských pouličních závodníků, kteří vyznávali vpravdě pozoruhodný japonský tuning, označovaný jako Bosozoku. Ten zpravidla zahrnoval instalaci obřích nárazníků, šíleně velkých křídel, dlouhých výfukových koncovek, ale také nýtovacích blatníků. Právě nanýtované či našroubované rozšíření blatníků, neboli v angličtině „overfenders“, se stalo jednou z hlavních domén úprav společnosti Liberty Walk.

Kato tedy vzal všechny prvky Bosozoku a aplikoval je s moderním přístupem na moderní vozy. Právě tak vznikl nezaměnitelný styl Liberty Walk, který v následujících letech napodobila spousta firem a úpravců.

Světový průlom a počátek mezinárodní popularity nastal pro Liberty Walk v momentě, kdy Kata oslovil jeho kamarád a nechal si postavit speciálně upravené Lamborghini Murciélago jako náhradu za starší Diablo. Vznikl tak vůbec první komplexně upravený vůz pod značkou LB Works.

Murciélagu však jedna stěžejní věc chyběla. Nemělo ony zmiňované blatníky s nýtovaným rozšířením. Když se vůz v roce 2009 objevil na známém "tuningovém" veletrhu SEMA v Las Vegas, sklidil sice mnoho pochval a uznání, ovšem objednávka ze zahraničí nepřišla žádná.

Kato se tedy vrátil k "rýsovacímu prknu" a v roce 2012 ukázal na SEMA druhou verzi Murciélaga, tentokrát již s odvážně rozkročenými blatníky. Ohlasy byly tentokrát doslova bouřlivé. Na jedné straně se našli lidé, kteří odsuzovali vidinu řezání do originálních blatníků exotického Lamborghini, více však bylo těch, kteří odvážný přístup obdivovali. Tak či tak Liberty Walk konečně dosáhlo úspěchu a objednávky se jen hrnuly.

Za pouhých pět let vzniklo celkem přes 550 aut od LB Works, tedy upravených a ručně postavených na míru majiteli. Samozřejmě nechybí ani nepřeberné množství různých bodykitů na modely všech značek. Vedle supersportů a japonských sporťáků si můžete díly od Liberty Walk koupit třeba na Mini, BMW, Audi, Mercedes, Dodge nebo Chrysler.

Naposledy na sebe Liberty Walk upozornila úpravou Fordu Mustang.

Úpravy ve stylu Liberty Walk sice nemusí sednout každému, ovšem jejich popularita je jasným důkazem toho, že na světě je dostatek bláznů a nadšenců, kteří si byť i trochu iracionální bodykit rádi dopřejí, aby se odlišili od běžné automobilové konfekce.

Zajímavé také je, že auta v úpravě od Liberty Walk můžete potkat i u nás v Česku. České značky mají minimálně dvě.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů