Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

PŘEHLED: Tato auta loni (skoro) nikdo nechtěl

Naše téma
Pavel Srp, Jan Zajíc | 13.01.2017
dalších 17 fotek
Toyota GT86. | foto: Toyota
Loňský rok byl z pohledu prodejů nových aut v České republice rekordní. Najdou se ale i vozy, o které loni skoro nikdo nestál.
Některých modelů v nabídkách automobilek se prodaly třeba jen jednotky kusů. Vyplývá to ze statistik Svazu dovozců automobilů, díky nimž si můžeme udělat přehled 20 vozů, kterých bylo v České republice za uplynulý rok zaregistrováno nejméně.

Vynechali jsme však modely, které se už v roce 2016 nevyráběly, ale na trhu ještě nekolik kusů k dispozici bylo (například Škoda Roomster, Renault Laguna či Nissan Murano).

Ve výčtu chybí také auta mimořádně exkluzivních značek, jejichž prodej se pohybuje v řádu jednotek pravidelně a jejichž odbyt je limitován i ve světě.

Čtěte také: Toto jsou nejlevnější auta v Česku. Žebříčku vládnou Dacie

Pokud vás přesto prodeje podobných vozů zajímají, pak vězte, že loni se v Česku prodalo celkem 58 aut značky Ferrari. Mezi nimi bylo dokonce jedno LaFerrari, nejvíce bylo modelů 488, těch z showroomů odjelo 15. Aston Martin si zapsal dva vozy, McLaren ulovil pět nových zákazníků, Lamborghini dokonce 13.

Luxusní vozy značky Bentley si vybralo 38 zákazníků a majestátním strojem Rolls-Royce si udělalo radost celkem 17 nových majitelů. Jeden vůz loni prodal Lotus, přibylo také 62 elektromobilů Tesla.

A teď už můžeme k přehledu. Najdete v něm rozhodně několik překvapení.

20. Jaguar XJ
Jaguar XJ.


Největší Jaguar má za sebou modernizaci, ani tak ale negeneruje zrovna velké prodeje a za konkurencí v podobě Mercedesu třídy S, BMW řady 7 a Audi A8 hodně ztrácí  Zlepšit by to mohla nová generace, ale ta dorazí zřejmě až v roce 2019.

19. Lexus IS
Lexus IS 300h.


Zástupce střední třídy Lexus IS sází na nevšední design a moderní techniku, nevýhodou však může být absence v České republice tolik oblíbeného vznětového agregátu. Pro benzínovou nebo hybridní verzi loni sáhlo 12 nových majitelů.

18. Opel Cascada
Opel Cascada.


Kabriolety nejsou v České republice obecně příliš žádaným zbožím, třeba pro Opel Cascada si loni do showroomů přišlo jen 9 zákazníků.

17. Maserati Quattroporte
Maserati Quattroporte S.


Luxusní sedany mají i díky své vyšší ceně logicky poněkud jinou pozici. I proto se pro Quattroporte loni rozhodlo 9 zákazníků. Většinu zákazníků si jako již tradičně rozebraly luxusní modely Audi, BMW a Mercedes-Benz.

16. Lexus RC
Lexus RC.


Luxusní kupé Lexus RC lze pořídit i s velkým atmosférickým osmiválcem, což už je dnes docela vzácné. Přesto se pro něj v roce 2016 rozhodlo jen 9 lidí.



15. Nissan GT-R
Nissan GT-R


Nissan GT-R je sportovní stálicí. Nedávno ale přišel s mnoha změnami, které ho opět vylepšily natolik, aby stále držel krok s těmi nejlepšími. Což už ví i jeho 8 nových majitelů.

14. Alfa Romeo 4C
Alfa Romeo 4C.


Alfa Romeo 4C je malý dvoumístný sporťák s karbonovou karoserií a poměrně vysokou cenou. Je tedy jasné, že se na něj nebudou stát fronty. Minulý rok se pro 4C rozhodlo 8 zájemců.

13. Opel Antara
Opel Antara.


SUV jsou sice v kurzu, ale na prodejích Opelu Antara to vážně není znát. Statistiky hlásí jen 8 registrací. Německá automobilka však chystá velkou ofenzívu, která se týká i nových "esúvéček". Těšme se na nové modely.

12. Alfa Romeo Mito
Alfa Romeo Mito.


Důkaz, že nízké prodeje mohou postihnout i malý, hezký a poměrně dostupný automobil. Loni se prodalo jen 7 exemplářů.

11. Audi TT
Audi TT.


Přítomnost tohoto pohledného kupé v přehledu nejméně žádaných aut je docela překvapivá. Zvlášť když jde o poměrně nové auto. Přesto si ho loni pořídilo pouze 6 kupujících.



10. Lexus CT
Lexus CT 200h.


A další Lexus. Model CT je k dispozici jen jako hybrid, což se na nízkých prodejích jistě podepsalo také. Loni dostalo registrační značky jen 6 kusů.

9. Volkswagen Scirocco
Volkswagen Scirocco R


Zajímavý třídveřový model nedávno z nabídky českého Volkswagenu zmizel. Loni se prodalo pět vozů.

8. Lexus LS
Lexus LS F Sport


Sedan LS, jakožto největší a nejluxusnější model značky Lexus, je současně jejím nejméně prodejně úspěšným vozem. Tedy alespoň loni byl, zaregistrovány byly čtyři vozy.

7. Infiniti Q50
Infiniti Q50.


Další japonská prémiová značka, další neúspěch. Sedanu Q50 se loni prodaly 4 kusy - auto přitom bylo k dispozici nejen s benzinový motorem, ale i jako hybrid či diesel. Mimochodem, minulý čas je na místě, Infiniti totiž loni opustilo český trh.

6. Hyundai Ioniq
Hyundai Ioniq Hybrid.


U modelu Ioniq je umístění v přehledu trochu nefér. Vůz, který se nabízí jako elektromobil, plug-in hybrid a nebo jako hybrid, totiž vstoupil do prodeje těsně před koncem roku. Dva registrované vozy tedy nepřekvapí.



5. Peugeot iOn
Peugeot iOn.


Ani poměrně netradičně vyhlížející elektromobil, který společně vyráběly značky Peugeot, Citroën (C-Zéro) a Mitsubishi (i-MIEV), se příliš neuchytil. Nejen, že je jeho design velmi zvláštní, ale není ani moc prostorný a ani dojezd kolem 100 kilometrů není nijak závratný. V roce 2016 byly zaregistrovány pouhé dva vozy.

4. Volkswagen Phaeton
Volkswagen Phaeton.


Snaha Volkswagenu nabídnout vlastní luxusní limuzínu obecně nedopadla příliš dobře, Phaeton nikdy nebyl prodejním hitem. V Česku se loni prodal jediný kus. Výroba vozu byla však v březnu 2016 ukončena.

3. Infiniti Q70
Infiniti Q70.


Ani vlajková loď značky Infiniti si u nás nepřipsala žádné velké úspěchy. Loni se pro ni rozhodl pouze jediný zákazník. A nepomohl ani turbodiesel v nabídce.

2. Infiniti Q30
Infiniti Q30.


Nejmenší model od Infiniti si loni zakoupil jediný zákazník. Když se podíváte na prodeje ostatních modelů, pochopíte, proč se značka z tuzemska stáhla.

1. Toyota GT86
Toyota GT86.


První místo je hodně velké překvapení - pouze jediný zaregistrovaný vůz Toyota GT86, což je v mnoha ohledech skvělé a často oceňované auto. Zajímavé je srovnání s dvojčetem od Subaru, BRZ totiž loni zvolilo 20 nových majitelů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů