Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

PŘEHLED: Nejlevnější nová auta s dieselem. Žebříček drtí Dacie

Naše téma
Daniel Fuglevič | 25.01.2017
dalších 6 fotek
Dacia Logan. | foto: Dacia
Auta s naftovým motorem jsou u nás pořád velice oblíbená. Platí to nejen pro ojetiny, ale i pro nové vozy. Podívali jsme se proto, která nová auta s dieselem můžete koupit nejlevněji.
Asi není překvapením, že seznamu nejlevnějších dieselových aut na českém trhu vládne s přehledem Dacia. Na výběr však je dostatek alternativních možností – byť trochu dražších.

Zajímavá je také rozmanitost přehledu. Ne všechny vozy totiž spadají do kategorie malých hatchbacků, jak byste možná očekávali. Jejich počet sice převažuje, ale mezi deseti nejdostupnějšími diesely jsou i prostornější kousky.

Čtěte také: Toto jsou nejlevnější auta v Česku. Žebříčku vládnou Dacie

Jistým pravidlem zůstává, že při těchto cenách jde o automobily bez příplatkové výbavy. Jestliže budete koukat po vzhledu, hezčích litých kolech a metalízách, vždy si budete muset připravit peníze navíc.

10. Dacia Duster: od 328 900 Kč
Dacia Duster.


A začneme hned kompaktním SUV Duster s pohonem přední nápravy. Naftovou verzi seženete s motorem 1.5 dCi, který má výkon 90 koní (66 kW) a najdete ho u všech zde zmíněných Dacií. U Dusteru je nejlevnější za cenu 328 900 korun s výbavou Open, kde naleznete čtyři airbagy vepředu, asistent rozjezdu do kopce, mlhovky, klimatizaci, přední elektrická okna, ale také rádio s MP3, AUX, USB a ovládáním na volantu. 

Verze s pohonem všech kol bohužel těsně nepostoupila do žebříčku, ale více o ní si určitě přečtěte v dřívějším přehledu o nejlevnějších čtyřkolkách.

9. Dacia Lodgy: od 327 900 Kč
Dacia Lodgy.


Za podobné peníze seženete i pětimístné MPV Lodgy s docela ucházející výbavou a zmíněným motorem 1.5 dCi (90 koní/66 kW). Klimatizaci zde sice nenajdete (příplatek 10 tisíc korun), ale zbytek výbavy je totožný jako u dražšího Dusteru s výjimkou palubního počítače navíc.

Udávaná spotřeba je pak 4 l/100 km. Takhle vybavená Lodgy má cenovku 327 900 korun, sedimístné provedení je o 15 tisíc dražší.

8. Ford Fiesta: 325 990 Kč
Ford Fiesta.


Nejoblíbenější hatchback od Fordu seženete i s úsporným naftovým motorem. Ford u motoru 1.5 TDCi udává spotřebu jen 3,6 litru na 100 km. Přesto umí hbitě zacházet se 75 koňmi (55 kW), jelikož hmotnost třídveřové varianty je lehce pod tunu.

Výbavu Trend Edition za 325 990 korun dostanete se sedmi airbagy vpředu a mimo jiné zahrnuje i vyhřívaná zrcátka, klimatizaci, palubní počítač nebo multifunkční rádio.

7. Peugeot 208: od 325 000 Kč
Peugeot 208.


Přímý rival Fordu Fiesta konkuruje hlavně nižší cenou za prostornější pětidveřovou karoserii. Motor 1.6 BlueHDi má i totožný výkon (75 koní/55 kW), i když je o chlup úspornější – tedy alespoň na papíře, Peugeot udává spotřebu 3,5 l/100 km.

Peugeot však nehraje tak silně na bezpečnost a ve výbavě Active má méně airbagů, na druhou stranu potěší omezovačem rychlosti, tempomatem či multifunkčním volantem. Zbytkem výbavy se vyrovnává Fordu. 

6. Fiat Punto: od 323 000 Kč
Fiat Punto.


Do výběru nám zapadl i malý pětidveřový – a také letitý – Ital. Za 323 000 korun ho budete mít s 95koňovým (70 kW) čtyřválcem 1.3 MultiJet, normovanou spotřebou 3,4 l/100 km a výbavou Plus, která jde na věc přímočaře a nabízí jen ty nejdůležitější prvky.

V Puntu najdete klimatizaci, elektrická přední okna, dálkové centrální zamykání, dva airbagy a palubní počítač. Rádio bohužel nemá, na jeho instalaci čeká volný slot ve středovém panelu.



5. Citroën C3: od 314 900 Kč
Citroen C3.


Uprostřed se nám uhnízdil nový a vzhledově neotřelý Citroën C3. Kdo se chce zcela odlišit od zbytku smečky, určitě půjde do něj. Francouz vám za cenu 314 900 korun nabídne pětidveřovou variantu s naftovou stálici 1.6 BlueHDi (75 koní/55 kW) a stejnou spotřebou jako konkurence (3,5 litru/100 km).

Výbava Life oslní hlavně systémem sledování vyjetí z pruhu, který jinde nenajdete, nicméně ostatní prvky jsou standardem napříč touto cenovou kategorií. Místo rádia ale najdete jen volný slot k jeho pozdější instalaci. 

4. Dacia Dokker: od 307 900 Kč
Dacia Dokker.


Pokračujeme u modelů Dacia, tentokrát je na řadě praktický Dokker. Dostanete pět míst, boční posouvací dveře, velký kufr a to vše lehce nad hranicí tři sta tisíc korun. U naftových Dacií jste docela limitováni nabídkami výbav, a proto máte na "výběr" pouze verzi Arctica.

V té naleznete klimatizaci, palubní počítač, čtyři airbagy, mlhovky, asistent pro rozjezd do kopce a mimo jiné i elektrická okna vepředu, elektrická a vyhřívaná zrcátka, centrální dálkové zamykání nebo multifukční rádio s ovládáním na volantu. Za 307 900 korun má Dokker pod kapotou přiškrcenější 1.5 dCi o výkonu 75 koní (55 kW).

3. Citroën C-Elysée: od 304 900 Kč
Citroën C-Elysée.


Další Citroën, tentokrát ale klasický malý sedan s tradičním designem. Motorizace je stejná jako u dražší C3, jde tedy o 1.6 BlueHDi, zde ovšem s vyšším výkonem 100 koní (73 kW).

Za cenu 304 900 korun máte na výběr akční výbavu Feel, která zahrnuje hlavně přední i boční airbagy, klimatizaci, palubní počítač, tempomat, omezovač rychlosti, elektricky ovládaná přední okna, elektrická ovládaná a vyhřívaná zrcátka, rádio s MP3, CD, AUX a nakonec i denní LED světlomety.

2. Dacia Sandero: od 281 900 Kč
Dacia Sandero.


Pětidveřový hatchback má krátce po faceliftu, takže vypadá o trochu lépe. Jako nejlevnější diesel používá motor 1.5 dCi (90 koní/66 kW) s normovanou spotřebou 3,5 litru na 100 km.

Jediná dostupná výbava u naftového motoru je Arctica, v níž najdete vlastně vše potřebné: klimatizaci, palubní počítač, čtyři airbagy, mlhovky, asistent pro rozjezd do kopce a mimo jiné i elektrická okna vepředu, elektrická a vyhřívaná zrcátka, centrální dálkové zamykání nebo multifukční rádio s ovládáním na volantu. Celkem štědrá nabídka za cenu 281 900 korun.

1. Dacia Logan: 274 900 Kč
Dacia Logan.


Je trochu zvláštní, že ani nejlevnější auto v našem přehledu neseženete zcela očesané na plech. Dacia má zajímavě rozdělené třídy výbavy. Pokud opravdu chcete jejich jediný naftový motor 1.5 dCi (90 koní/66 kW), budete ho mít v Loganu (a Sanderu) pouze s nejvyšší výbavou Arctica.

Tedy i s klimatizací, palubním počítačem, čtyřmi airbagy, mlhovkami, asistentem pro rozjezd do kopce, elektrickými okny vpředu, elektrickými a vyhřívanými zrcátky, multifukčním rádiem s ovládáním na volantu a centrálním dálkovým zamykáním. To vše s úsporným motorem (3,5 litru na 100 km) a cenovkou 274 900 korun. Dacia tedy rozhodně ve výbavě nemá konkurenci. Kdybyste chtěli kombík MCV, příplatek činí 20 tisíc korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů