Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přehled letních pneumatik pro rok 2012

Naše téma
Stanislav Rojík | 04.04.2012
Pro letošní léto připravili výrobci pneumatik opět několik zajímavých modelů. Letošní novinkou je také zavedení povinného štítkování, které zákazníkům zjednoduší výběr toho správného obutí.

Kromě nových technologií a dezénů připravili výrobci pneumatik pro letošní rok navíc i jedno nemilé překvapení. Prakticky všichni zdražili oproti loňskému roku své produkty, a to v průměru o přibližně pět až deset procent. Náklady na provoz vozového parku, tak opět utrpí bolavou ránu. Naproti tomu příjemnou změnou, kterou uvítají nejenom běžní motoristé, je zavedení certifikace a takzvaného štítkování. O co přesně jde? Stejně jako elektrické spotřebiče, budou i pneumatiky certifikovány a následně „oštítkovány“ a zařazeny do tříd. Nikoliv však do jedné od A až po G podle ekologické náročnosti, jak jsme zvyklí například při nákupu ledničky. Třídy budou naopak hned tři a kritériem je úspěšnost konkrétního modelu v disciplínách, jako je hlučnost, brzdný účinek na vodě a valivý odpor. Nicméně je nutné podotknout, že některá z hodnocených kritérií jdou logicky proti sobě. Zákazník si tak bude moci vybrat, zda si vybere tišší pneumatiku s nízkým valivým odporem, které je zároveň díky nižší spotřebě paliva a produkci CO2 příznivější k životnímu prostředí, nebo dá naopak přednost modelu s lepším brzdným účinkem na vodě. Nicméně na štítkování podle legislativy EU si budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat. Pro výrobce je povinné až od listopadu letošního roku a to pro všechny pneumatiky, které byly vyrobeny po 1. červenci roku 2012. Současné novinky v segmentu letní osobní pneu tak výrobci o toto označení ještě na pár měsíců ochudili.

Bridgestone

Novinka v sortimentu značky Bridgestone s názvem Turanza T001 je cestovní pneumatikou pro majitele vozů nižší střední a střední třídy. V nabídce postupně nahradí model Turanza ER300. Pneumatika byla veřejnosti poprvé představena na březnovém autosalonu v Ženevě.

Continental

Letošní novinkou německého koncernu Continental AG je pneumatika ContiPremiumContact 5. Ta je nástupkyní modelu ContiPremiumContact 2. Tímto krokem bude uzavřena „pětková“ řada pneumatik Continental. Novinka ContiPremiumContact 5 je určena pro kompakty a vozy střední třídy. Její předností je brzdný výkon, komfortní jízda a dlouhá životnost. Pneumatika využívá asymetrický dezén s technologií makro-bloků, která má vliv také na stabilitu jízdy při průjezdu zatáčkou.

Dunlop

Novinka značky Dunlop s názvem Sport Maxx RT patří do segmentu UHP pneumatik. V této kategorii jsou na pneumatiky kladeny přísné nároky, obzvláště se to týká přilnavosti při jízdě a brzdění. Nové bloky pneumatiky napomáhají při silném brzdění, což řidiči ocení obzvláště ve vyšších rychlostech. Vysokou stabilitu zajištuje masivní blok vnějšího ramene, který zvětšuje kontaktní plochu při zatáčení. Lehká konstrukce pneumatiky také umožnila současné snížení valivého odporu.

Firestone

Novinka Firestone SZ90μ je sportovní pneumatika zajišťující vynikající jízdní vlastnosti a přilnavost na každém povrchu. Pneumatika s dynamickým a sportovním vzhledem nabízí kombinaci ovladatelnosti a stability v zatáčkách na mokrém i suchém povrchu. To vše je od letošní sezóny doplněno o verzi RFT (Run Flat) pro jízdu po defektu, a to až na vzdálenost 80 km při max. rychlosti 80 km/h.

Fulda

Německá značka Fulda připravila pro letošní rok vysoce výkonnou pneumatiku EcoControl HP. Nová konstrukce přispívá ke snížení valivého odporu, což se odráží ve vysokém kilometrovém proběhu pneumatiky. Eliptické dutiny s oddělenými ramenními žebry navíc zvětšují kontaktní plochu pneumatiky s vozovkou. Použití na mokru zase zajišťuje nová nano-polymerovová směs na bázi siliky a díky centrálním drážkám, které rozptylují vodu, nabízí také vysokou odolnost vůči aquaplaningu.

Goodyear

Další „prémiovka“ letošního roku, Goodyear EfficientGrip, je vyvinuta pro terénní vozy a kategorii SUV, slibuje řidičům nižší spotřebou paliva a emise CO2. Zvýšená boční tuhost oproti předchůdcům podle výrobce nabídne předvídatelnější chování při jízdě, bloky se totiž při jízdě méně deformují. 3D hrany v ramenní oblasti, zvětšená obvodová tuhost dezénu a běhounová směs využívající mix polymerů s vysokou molekulární hmotností se pak zasluhují o kratší brzdnou dráhu jak na suchém, tak i na mokrém povrchu.

Hankook

Nová pneumatika Ventus S1 Evo 2 od korejské společnosti Hankook je určená pro střední i vyšší třídu osobních automobilů. Výrobce zdůrazňuje výkony pneumatiky ve vysokých rychlostech na všech površích. Stejně tak vyvážený výkon na mokru i za sucha. Pneu se také vyznačuje ovladatelností a přesným zatáčením ve vysokých rychlostech. Jak je již u Hankooku zvykem, vedle výkonu jsou pneumatiky zaměřeny i na šetrnost k životnímu prostředí, toho je dosaženo díky sníženému valivému odporu.

Michelin

Pneumatikářská společnost Michelin uvádí na trh od února pneumatiku s označením Primacy 3. Jejím krédem je bezpečnost a není tedy divu, že se primárně zaměřuje na parametry jako je přilnavost k povrchu při brzdění na mokrém povrchu, při zatáčení na mokrých silnicích nebo délka brzdné dráhy. Pneu také nabízí vysoký kilometrový průběh a díky nižšímu valivému odporu i nižší spotřebu paliva.

Nokian

Ze severu, od specialisty na zimní pneu, dorazila tentokrát také novinka v segmentu letních pneumatik. Nokian Hakka Blue byla také trochu netradičně ohlášena už před nastupující zimní sezónou. Jedná se o novinku, která se má postupně objevovat na jaře 2012. Výrobce u pneu vyzdvihuje především krátkou brzdnou dráhu v deštivém počasí. Pneumatika bude určena pro vozy z kategorie "high performance" a dodávat se bude v rychlostních indexech V a W.

Pirelli

Společnost Pirelli přichází na letošní sezónu s novinkou P Zero Silver, která spadá do segmentu UHP. Jak Pirelli uvádí, nová pneumatika v sobě spojuje vlastnosti tvrdší a mekčí směsi a poskytuje dlouhodobý stálý výkon a lepší ovládání. Pneu P Zero Silver se vyrábí v 8 rozměrech pro kola o průměru 19 a 20 palců a v limitované edici budou na evropském trhu dostupné v dubnu 2012.

Semeperit

Německá značka Semperit v letošním roce spoléhá na loňskou novinku Comfort Life 2. Pneu je díky tvaru dezénu zaměřené na zefektivnění proudění vody a tím výrazně snižuje riziko aquaplaningu. Stejně tak je dezén uzpůsoben pro snížení míry hlučnosti, což přispívá k vyššímu komfortu jízdy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů