Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přehled letních pneumatik pro 2011

Naše téma
Stanislav Rojík | 11.03.2011
Výrobci vedle několika zajímavých modelů přichází na trh také s dalšími novými technologiemi, dezény či zdokonalením současných produktů.

Až budete před návštěvou pneuservisu přemýšlet, jaké letní obutí letos zvolit, vězte, že v tomto segmentu je z čeho vybírat. Zajímavé novinky najdete jak mezi „budgetovými“ modely, tak i v prémiové třídě, která splní i ty nejnáročnější požadavky kladené na vysoce výkonnou pneumatiku. Obecně lze říci, že hlavním společným jmenovatelem je letos sport, ale podobně jako v minulých letech hrají stále prim i takzvané „zelené pneumatiky“- tedy ekologie a spotřeba paliva. Výrobci také nezapomínají na další parametry, jako jsou vlastnosti na suché silnici, na mokru a především délka brzdné dráhy.

Barum
Zlínský výrobce spoléhá stále na osvědčené „budgetové“ modely Brilliantis 2 a Bravuris 2. Hlavní předností těchto pneumatik je vedle osvědčené kvality především dlouhá životnost a vysoký kilometrový výkon.


Bridgestone
Do segmentu kompaktních vozů a střední třídy přichází letos Bridgestone s eko modelem Ecopia EP150. Díky nové technologii pneu kombinuje vysokou úroveň bezpečnosti na mokru se sníženým valivým odporem, který má za následek nižší spotřebu paliva a emise CO2. Společnost uvádí, že pneumatika Ecopia EP150 má v porovnání se současnými produkty Bridgestone stejného rozměru snížený valivý odpor o 15 procent.


Continental
Z německého Continentalu dorazily na český trh hned tři žhavé novinky. Jak informuje Antonín Vetešník, ředitel divize Market Česko, jedná se o pneu ContiSportContact 5, které je zaměřené na přesné řízení, reakci na volant, skvělý brzdný výkon a snížení rizika aquaplaningu. Další novinka ContiEcoContact 5 se může chlubit krátkou brzdnou dráhou na mokru i vysokým kilometrovým výkonem. Mezi takzvané "zelené" pneumatiky ji řadí snížení spotřeby paliva a zlepšení vlivu na životní prostředí. Poslední letošní novinkou je zástupce vysoko výkonných pneumatik - ContiForceContact, který je výjimečný svou využitelností v běžném provozu i na závodních okruzích.

Dunlop
Jeden z předních světových výrobců uvádí na trh nový dezén pro vysoce výkonné pneumatiky – novinku SP Sport Maxx TT. Tento dezén vylepšuje vlastnosti pneu, především reakci a přesnost při řízení. Pneumatika slibuje motoristickým nadšencům také zlepšenou ovladatelnost na mokrých a suchých površích spolu s vysokým kilometrovým proběhem. Stejně tak výbornou stabilitu při zatáčení.


Goodyear
Prémiové pneumatiky Goodyear dostanou v letošním roce bratříčka v podobě vysoce výkonného modelu Eagle F1 Asimmetric 2. Pneu nabízí díky novým technologiím, jako je vylepšená struktura kostry s překříženými kordy nebo vyšší torzní tuhost, především kratší brzdou dráhu na suchu i na mokru, které je dosaženo díky zvětšení kontaktní plochy s vozovkou při brzdné zátěži. Díky nižšímu valivému odporu výrobce také slibuje u modelu Eagle F1 Asimmetric 2 nižší hlučnost a spotřebu paliva.

Fulda
Tradiční německý výrobce Fulda představuje pro letošní sezónu žhavou novinku s názvem Fulda SportControl. Jde o výkonnou pneumatiku určenou pro vyznavače sportovní jízdy. Její největší předností je podle výrobce funkční dezén s progresivními výstupky, který díky maximalizovanému rozložení síly z pneumatiky usnadňuje sportovní řízení. Stejně tak díky silikonové technologii a vícenásobným drážkám slibují vývojáři této značky vynikající vlastnosti na mokru a zabránění aquaplaningu.


General Tyre
Specialista na pneu pro vozy 4x4 připravil na letošní léto novinku s názvem Gruber AT. Pneumatika vyniká výbornou trakcí a vedením v terénu. Její přednosti zákazníci ocení především v blátivém prostředí a náročném terénu.


Hankook
Korejská pneumatikářská společnost Hankook přichází na letošní léto se dvěma novinkami- Kynergy eco a Ventus Prime2. Výraznými vlastnostmi modelu Kynergy eco je výhodný poměr cena/výkon, vysoký kilometrový proběh spojený s minimální spotřebou paliva. Dále ekologická šetrnost a jízdní vlastnosti pro pohodlnou a bezpečnou jízdu. Zlepšení bylo dosaženo především v přilnavosti a brzdném výkonu na mokré vozovce.
Druhá letošní novinka od Hankooku-Ventus Prime2 je zaměřena na řidiče požadující maximální výkon a požitek z jízdy. Specialitou tohoto pneu je design běhounu ve tvaru jaguářích zubů. Z technologických vlastností disponuje také výborným ovládáním a maximalizací brzdného výkonu na mokru.

Matador
Ze slovenského Púchova nejsou v letošním roce hlášeny žádné výrazné novinky. Stále tak zůstává stěžejním modelem pneumatika Matador Stella MP16. V porovnání s předcházejícím pláštěm MP15 jsou u tohoto pneu výrazně posunuty hranice vlastností v oblasti bezpečnosti a komfortu. Snížením hladiny hluku je pozitivně ovlivněný zejména komfort a tvarem a použitou směsí je dosažená vyšší životnost.


Michelin
Pro letošní sezónu připravil známý francouzský výrobce novou vysoce výkonnou pneumatiku Michelin Pilot Super Sport. Toto pneu je určené pro sportovní vozy s vysokým výkonem a je dimenzováno také pro okruhové speciály. Obutí vyniká vlastnostmi, jako je stabilita na suchém i mokrém povrchu a také brzdná dráha jak za ideálních, tak zhoršených povětrnostních podmínek. Při sportovním režimu je pneu podle údajů výrobce daleko odolnější a dosahuje vyšší životnosti.


Sava
Slovinská značka Sava spoléhá v letní sezóně na loňskou novinku Intensa HP, která vyniká parametry jako je snadná ovladatelnost a přilnavost na suchých i mokrých površích. Podobně jako u konkurence je také kladen důraz na podporu nízké hladiny paliva a sníženou hladinu hluku.


Semperit
Značka Semperit uvádí v letošním roce na trh nový model Comfort Life 2. Pneu je díky vylepšenému tvaru dezénu zaměřené na zefektivnění proudění vody a tím výrazně snižuje riziko aquaplaningu. Zákazníci také jistě ocení komfortní jízdu podpořenou nízkou mírou hlučnosti.


Uniroyal
Specialista na mokrou jízdu spoléhá letos mimo jiné na pneumatiku Uniroyal RainSport 2. Pneu je stavěno především na minimalizaci rizika aquaplaningu a díky indikátoru opotřebení pneumatiky můžete vizuální kontrolou již po několika kilometrech jízdy zabránit nesprávnému opotřebení pneumatiky vlivem nevhodně nastavené geometrie podvozku.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů