Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nové MG3 se bude v Česku prodávat po tisících. Představilo se v Ženevě

Naše téma
Radek Pecák | 04.03.2024
dalších 12 fotek
Další novinkou značky MG pro Evropy je vůz MG3 | foto: Se svolením MG
Čínská automobilka MG s britskými kořeny stále rozšiřuje nabídku svých aut, které budou k dispozici rovněž na českém trhu. Nyní se na autosalonu v Ženevě představil hatchback, který stojí na pomezí třídy městských a rodinných aut. Zřejmě největším překvapením je, že konstruktéři MG pro něj vyvinuli nový hybridní pohon a a bude se nabízet rovněž s klasickým zážehovým agregátem. Cenovka obou verzí by podle našeho zjištění měla být v rozmezí 300-400 tisíc korun.
Jedna ze skutečných premiér, které byly k vidění v areálu ženevského výstaviště při letošním ročníku jarního autosalonu, se týkala novinky značky MG.

„MG3 bude v naší nabídce vstupním modelem a očekáváme, že ho dealeři budou prodávat ve vysokých počtech," uvedl pro Deník mluvčí českého zastoupení značky MG Marek Vodička. Mělo by tak následovat typ MG ZS, což je aktuálně v kategorii malých SUV druhý nejžádanější model na našem trhu s novými osobními automobily.

Auto si můžete prohlédnout i s řadou detailů v naší komentované fotogalerii:





MG tentokrát vsadilo na klasický tvar karosérie. MG je tedy hatchback měřící od předního po zadní nárazník 4113 milimetrů. Šířka činí 1797, výška 1502 a rozvor 2570 milimetrů.

Představení vozu MG3:
V kategorii takzvaných čtyřmetrových vozů, kde jsou jeho konkurenty například tuzemská Škoda Fabia nebo rumunská Dacia Sandero, bude úplně největší. Třeba zmiňovaného rumunského konkurenta přerostla o čtrnáct milimetrů mladoboleslavský vůz pak o pět milimetrů.

Naopak z hlediska objemu kufru, který má kapacitu 293 litrů za oběma výše jmenovanými vozy zaostává. Za fabií skoro o 90, což už je znát.

Interiér nepřipraví uživatelům žádné nepříjemné překvapení. Přístrojový štít je už v souladu s dnešním trendem plně digitální a není stíněn žádnou kapličkou.

Klimatizace se nastavuje na centrálním displeji, ale pod ním je sada klapek pro vstupy do nejdůležitějších menu. Na centrální konzole se nachází kromě přepínače jízdních režimů také spínač parkovací brzdy a volič automatické převodovky. Ten sem patří logicky, protože v Ženevě představená verze je hybridem. A ten s manuálem být nemůže.

Solidní dynamika
Hybridní ústrojí je kompletně nově vyvinuté. Tvoří ho benzinový čtyřválec se zdvihovým objemem půldruhého litru a výkonem 102 koňských sil. Sekunduje mu elektromotor s výkonem 136 koní. Ten si elektřinu bere z vysokonapěťové baterie s kapacitou 1,83 kWh. Do ní se dostává výhradně díky rekuperaci při zpomalování, nejde tedy nabíjet externě. Dohromady oba agregáty poskytují řidiči k využití 195 koní.

Zajímavostí je propojení obou pohonných agregátů s třístupňovou automatickou převodovkou. Ta má obvykle větší mechanické ztráty než v hybridech velmi často používaná bezestupňová převodovka typu CVT, přesto ale MG uvádí v technických datech kombinovanou spotřebu v režimu WLTP jen 4,4 litru.

I více než kilometr auto ujede v čistě elektrickém režimu, přičemž lze jet tempem až 80 kilometrů v hodině. Pak se dostane do hry i spalovací motor. Zrychlení z nuly na sto trvá jen osm sekund. Omezovač maximální rychlosti nastavili v MG na  170 kilometrů v hodině.

Auto dostane již v nejlevnější verzi velmi dobrou výbavu. Například klimatizaci, audiosystém se šesti reproduktory, čtyři konektory USB, zadní parkovací senzory a parkovací kameru a dokonce i navigaci.

Proto je poměrně nečekanou zprávou, že cena verze s hybridní motorizací, která se na náš trh dostane na přelomu května a června, nemá překročit hranici 400 tisíc korun. Ještě o vyšší desítky tisíc korun pak bude levnější čistě benzinová varianta. Ta dorazí zřejmě v září.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů