Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Asprina, Artima a Kaliva. Auta "pravých Slovanů" konečně zmizela z Litomyšle

Naše téma
Iveta Nádvorníková | 17.01.2024
dalších 19 fotek
Auta "pravých" Slovanů v Litomyšli a posměvačné vzkazy okolojedoucích řidičů | foto: Koláž Deník
Osobní auta s podivnými značkami Asprina, Artima a Kaliva se objevila na konci prosince minulého roku v Litomyšli. Policie je odstavila přímo na frekventovaném průtahu městem u sokolovny a při výjezdu směrem na Vysoké Mýto poblíž rybářství. Nyní po několika týdnech vozy odjely, ale správní řízení pokračuje. Dvě ženy a jeden muž čelí obvinění. Za jízdu s autem bez platných registračních značek hrozí pokuta pět až deset tisíc korun a zákaz činnosti na půl roku až rok.
Auta patří členům sekty „pravých“ Slovanů a mají falešné registrační značky. Ještě v pátek se rozčiloval šofér dodávky Karel Novotný. "Budou tady stát ještě dlouho? Při výjezdu z rybářství brání auto výhledu. Ať je nechají odtáhnout,“ okomentoval situaci. 

Na čelních sklech se dokonce objevily posměvačné vzkazy narážející na nevhodné parkování. Auta jsou nyní pryč, ale odtahová služba nebyla potřeba. 

Odstavená auta sekty v Litomyšli:

„Policisté po ukončení šetření oznámili dvě řidičky ve věku 35 a 59 let k projednání přestupků správnímu orgánu Městského úřadu v Litomyšli. Z vozidel jsme odstranili blokovací zařízení, neboť pominuly důvody pro jejich zajištění,“ sdělila policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Správnímu řízení neunikne ani řidič třetího vozu. „Ve třetím případě jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Následným šetřením jsme totiž zjistili, že 52letý řidič má zákaz řízení motorových vozidel. Policisté v tomto případě uvolnili zajištěné vozidlo, protože zanikla odpovědnost řidiče za přestupek z důvodu vedeného trestního řízení,“ vysvětlila Muzikantová.

Auta policisté zastavili při běžné silniční kontrole na konci prosince. Řidiči se navíc policistům prokázali neplatnými „doklady“. „Neuvedli svoji skutečnou totožnost, proto byli předvedeni na místní oddělení policie. Kolegové pojali podezření, že by se mohli řidiči vyhýbat projednání přestupků, proto všem uložili kauce ve výši deset tisíc korun,“ doplnila Muzikantová.

Vozidla patří členům sekty Slovanský národ Gána Sepata – Čahínas. Jde o uskupení podivínů, kteří neuznávají existenci našeho státu a označují ho za korporaci. Správnímu řízení se však v Česku nevyhnou.

Posměvačné vzkazy na nevhodně odstavených autech členů sekty 'pravých' Slovanů, zdroj: internet


„Odboru dopravy byly doručeny dva případy oznámení o spáchání přestupku, které se pojí k těmto vozidlům a které odbor aktuálně řeší,“ uvedla mluvčí litomyšlské radnice Petra Jiráňová. Doba řešení těchto přestupků se podle odboru dopravy špatně odhaduje, někdy trvá měsíc, ale v případě odvolání se může výrazně protáhnout. Za jízdu s autem bez platných registračních značek hrozí pokuta pět až deset tisíc korun a zákaz činnosti na půl roku až rok.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů