Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Praga se vrací. Nový supersport má poměr výkonu a hmotnosti jako Veyron

Naše téma
Redakce | 19.05.2015
Praga R1R. | foto: Praga Cars
Na českých silnicích se po 68 letech objeví nový osobní automobil legendární značky Praga. A půjde hned o supersport. Výrobce pro něj už v březnu získal povolení k silničnímu provozu, nyní novinka absolvuje finální testy.
Praga R1R vychází z úspěšného okruhového závodního speciálu R1. Má také karbonový monokok, lehkou karoserii a řadu prvků zlepšujících aerodynamiku. Narozdíl od soutěžního vozu je však motor zabudován v nosném rámu.

Výrobce zatím tají technické podrobnosti, slibuje však poměr výkonu a hmotnosti 550 koní na tunu. To je více, než nabízí například Ferrari Enzo a srovnatelný údaj s Bugatti Veyron.

Praga R1R.


V nejbližších dnech novinku, kterou si můžete prohlédnout na první fotografiích, čeká finální testování zaměřené především na spolehlivost a jízdní vlastnosti.

Společnost Praga Cars, výrobce vozu, vznikla přejmenováním slovenského výrobce Race4Slovakia, do kterého vstoupil tuzemský vývozce zbraní Praga-Export. Společnost se zabývá výrobou závodních i hobby motokár a sportovních aut pro okruhové závody.

Praga R1R.



"Původní" Praga vznikla v roce 1907 a proslula produkcí osobních vozů mezi dvěma světovými válkami, kdy byla největším tuzemským výrobcem automobilů. Zprvu továrna vyráběla vozy podle zahraničního vzoru, například v licenci francouzské firmy Renault. V prosinci 1909 se poprvé objevilo jméno Praga a čeští konstruktéři začali pracovat na prvních vlastních automobilech. Například v roce 1930 Praga vyrobila stejně aut, jako všichni ostatní výrobci v Československu dohromady. Po konci druhé světové války dostala Praga za úkol produkci nákladních automobilů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů