Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pozor na zvěř na silnici. Na podzim začíná hlavní rizikové období

Naše téma
Redakce | 12.10.2018
další 4 fotky
Ilustrační foto. | foto: Deník/Alena Kaňková
Jen za loňský rok bylo podle policejních statistik zaviněno lesní zvěří 12 043 nehod, což bylo o dva tisíce více než rok předtím. Za rok 2018 je to prozatím 8 210 nehod. Na podzim, kdy se některé druhy zvěře nachází v období říje, a řada zvířat migruje za potravou, je však třeba dbát obzvlášť zvýšené pozornosti. Hrozba přitom nečíhá pouze v lese, se zvěří se můžete setkat i ve městech.
„Vše se odvíjí od lokality a toho, co se v ní pěstuje. Přirozený pohyb zvěře se navíc čím dál více omezuje, a to nejen pachovými zradidly, zvěř tak neví, kam jít,“ vysvětlil dlouholetý myslivec z Trutnovska Luboš Ptáček.

Statistiky hovoří jasně. Každoročně dochází ke strmému nárůstu nehod způsobených divokou zvěří. Protože zemědělství, úprava krajiny, budování nové infrastruktury či nedbalost řidičů srážky se zvěří značně ovlivňuje, reagují i pojišťovny. Ty na takové události rozšiřují pojistné krytí ze zákonného povinného ručení, bez nutnosti sjednávat havarijní pojištění. Z tohoto důvodu řidiči hlásí srážky se zvěří častěji, neboť mají nárok na náhradu škody.

I přes možnost odškodnění, je třeba dbát zvýšené pozornosti, zvláště pak v podzimních měsících. „Od října do prosince dochází k páření vysoké, nebezpečí střetu tak strmě narůstá. V lokalitách se zvýšeným výskytem zvěře je třeba zvolnit tempo jízdy. V místech, kde je zeleň v těsné blízkosti vozovky, je dobré – pokud to provozní podmínky dovolí – jet blíže ke středu vozovky. Při neočekávaném vyběhnutí zvířete z pravé strany má řidič delší dobu, aby na ně zareagoval,“ řekl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Na podzim dominují divoká prasata
Podle webu srazenazver.cz, vyvinutého Centrem dopravního výzkumu, nejčastěji dochází ke srážce se srncem obecným a na podzim zejména s divokým prasetem. Třetí místo žebříčku zabírá zajíc polní. Pojišťovna UNIQA eviduje meziroční nárůst kolizí o 15 procent, přičemž podíl těchto škod na všech škodách z havarijního pojištění nyní činí až devět procent.

„Nejvíce škod vzniká u našich klientů na Vysočině, na Zlínsku a ve Středočeském kraji. Nejčastěji se nehody stávají mezi 23. hodinou večerní a druhou ranní. Růst počtu škod souvisí i se zvyšujícími se stavy zvěře,“ uvedla tisková mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová s tím, že největší škody způsobují divoká prasata. Ta dokážou zničit celý předek a čelní sklo. „V těchto případech evidujeme i škody v řádu vyšších stovek tisíců korun,“ dodala.

V historii řešených případů se najde i pár kuriozit. „Celkem raritou je srážka s dravým ptákem, který za jízdy narazil do předního skla auta, prorazil ho a skončil pod palubní deskou mrtvý. Bizarním případem je pokopání karosérie auta koněm nebo rozdrápání a rozkousání sedaček otevřeného vozu na zahradě „neznámým pachatelem“ – psem. Majitel připustil, že ve voze vezl dvě hárající fenky, což situaci vysvětlilo. Všechny tyto případy byly odškodněny z havarijního pojištění,“ popsala Svobodová.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů