Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ceny povinného ručení rostou a zlevňovat se nebude. Ušetřit pomohou srovnávače

Naše téma
Miroslav Elsnic | 19.03.2024
Dopravní nehoda. Ilustrační foto. | foto: HZS Zlínského kraje
Většina majitelů aut čeká nemilé překvapení. Letos totiž oproti minulému roku výrazně zdražilo takzvané povinné ručení. V porovnání letošního února se stejným měsícem loňského roku podražilo dokonce o 15 procent. Zatímco loni činila únorová průměrná výše povinného ručení bezmála 4266 korun, letos to bylo o zhruba šest set korun více. Přesto by se klienti podle odborníků neměli s navýšením jen tak smířit. Možnosti jak ušetřit existují.
Příčinou zdražení jsou dopady loňské rekordní inflace. „Zdražení pojistného je rozvrženo velmi nerovnoměrně mezi jednotlivými pojišťovnami. Soulad s novými pravidly, která začnu platit od dubna, není hlavním důvodem, proč některé z nich začaly zvyšovat ceny. Tím je spíš snaha o vyrovnání obecných důsledků inflace, tedy navyšujících se škodních závazků,“ vysvětlil produktový specialista portálu Top-Pojištění.cz Ondřej Vacek.

Vzhledem k nárůstu cen náhradních dílů i služeb se musí majitelé vozidel připravit na to, že pojišťovny budou zvyšovat ceny nadále. „S tím, jak jsou nové vozy stále vyšší, proplácení škod a oprav je nákladnější, lze reagovat pouze zvyšováním pojistného. Tento trend ještě zesílí kvůli tlaku na elektromobilitu, protože s obnovou vozového parku roste i jeho hodnota. A elektromobily nejsou rozhodně levnou záležitostí,“ upozornil hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Jak uvedl šéf ekonomů UniCredit Bank Pavel Sobíšek, ceny povinného ručení porostou úměrně zdražování aut a jejich oprav. "Konkurence na trhu může zdražování pojistek rozkládat v čase, ale nemůže ignorovat vývoj celkových nákladů pojišťoven na povinné ručení,“ sdělil Sobíšek.

Nespokojení klienti by se ale podle expertů neměli s vyšší cenou jen tak smířit. Podle nich se vyplácí hledat výhodnější nabídky a současné smlouvy vypovědět. Některé pojišťovny pak ve snaze udržet klienty nabídnou „podpultové“ ceny.

Pomoci s hledáním nejlepší ceny mohou i internetové srovnávače. Důležité je se nezaměřovat jen na cenu, ale vždy porovnávat konkrétní parametry třeba v podobě výše pojistného limitu či nabízených asistenčních služeb. Snížit cenu povinného ručení může i frekvence placení. Jednorázová platba vyjde vždy o něco levněji než rozložení do splátek.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kelthuzad, 21.03.2024 10:13
Je jasné, že vše zdražuje a pojištění také. Za základ však pokládám srovnávač i mezi srovnávači. Cenový rozdíl může bejt u stejných pojišťoven ale různých srovnávačů. Mě dlouhodobě vychází nejlépe https://www.srovnator.cz/.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů