Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Postřehy z Frankfurtu: Výrobci sázejí na elektrickou a hybridní budoucnost

Naše téma
Redakce | 10.09.2013
Frankfurtský autosalon 2013. | foto: Škoda Auto
Frankfurt nad Mohanem - I když se největší podzimní evropská přehlídka osobních automobilů, frankfurtský autosalon, otevírá pro veřejnost až ve čtvrtek, už dnes měli novináři možnost shlédnout výstaviště v jeho plné kráse.
Mezi nablýskanými krasavci většiny světových značek se zdaleka neztrácejí ani výrobky z České republiky, vystavované v expozicích značek Škoda, Hyundai, Seat, Toyota, Peugeot či Citroën, a to nehovoříme příslušenství, kterým zásobují výrobci z ČR většinu světových značek.

Svoji výstavní premiéru zde mají například Škoda Rapid Spaceback, ale také modernizovaný Yeti. Z hlavních magnetů frankfurtského autosalonu lze alespoň ve stručnosti jmenovat, kromě již zmíněných škodovek, také automobily Audi A3 Cabriolet a sedan, BMW řady 4 a elektrický i3, Citroën C4 Picasso, Dacia Duster, Ford S-Max, Honda Civic Tourer (kombi), InfinityQ50, Kia Soul, Mazda 3, crossover Mercedes GLA, Mercedes řady S, Opel Insigna, Peugeot 308, Porsche 911 Turbo, Seat Leon ST (kombi), Suzuki SX4, VW Golf Sportsvan (nahrazuje Golf Plus) a mnoho dalších.

Na autosalonu nechybí ani řada studií a koncepčních vozů avizujících modely blízké budoucnosti. Některé z nich se již v dohledné době dostanou do prodeje, na jiné si budou muset zájemci ještě počkat. Skutečně ve velkém množství jsou na frankfurtském autosalonu zastoupena vozidla s elektrickým pohonem a nejrůznějšími hybridními pohony.

Jejich vývoj pokračuje velmi intenzivně, stále se i nich hovoří, jako pohonech budoucnosti, ale současnost jim už tolik nepřeje, zejména přízeň zákazníků je dost slabá. Limitujícím faktorem jsou zde především znatelně vyšší pořizovací ceny, většinou malý dojezd a problematická návratnost vložené investice. A to se zdaleka netýká jen situace u nás, ale ani ve vyspělé západní Evropě pšenice elektromobilům příliš nekvete, a také vozidel s hybridním pohonem se stále prodává relativně velmi málo.

Frankfurtský autosalon opět naznačuje obrovský potenciál, jaký představují automobily jako takové i automobilový průmysl, a také, jakým směrem se budou ubírat automobily v příštích letech. Stejně však, i přes invazi atraktivních novinek, je víc než pravděpodobné, že hlavní slovo budou mít opět zákazníci, kteří zásadně ovlivní práci konstruktérů a výrobců, takže ne každá novinka se asi stane hitem. V každém případě budou nová auta ještě víc vybavována elektronikou, asistenčními systémy, budou bezpečnější, komfortnější a hospodárnější. Potěšitelné je, že se mnohé z vystavovaných novinek objeví brzo nebo ještě před koncem roku i na našem trhu.

KAREL BERÁNEK
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů