Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Poslední jízda pro ekology. Jak se vám líbí elektrický Nissan jako pohřebák?

Naše téma
Jan Zajíc | 30.01.2017
Pohřební služba nabízí poslední jízdu v přestavěném elektromobilu Nissan Leaf. | foto: Leverton & Sons
Jestli už teď přemýšlíte o své poslední cestě, máte široké možnosti. Standardní "volbou" je samozřejmě decentní dodávka, ale pohřební služby občas nabízejí i jiné varianty.
Londýnská firma Leverson & Sons, poskytující pohřební služby už od roku 1789, například nabízí k poslední jízdě elektromobil Nissan Leaf.

Pětidveřový hatchback samozřejmě musel být pro tyto účely výrazně upraven. Nejviditelnější změnou je náhrada klasických dveří u spolujezdce za velký prosklený panel, za nímž se ukrývá otvor pro naložení rakve.

Čtěte také: VIDEO: Poslední jízda ve velkém stylu. Jak se vám líbí pohřebák Maserati?

Tato strana auta byla také navíc vyztužena, aby byl nebožtík ochráněn v případě nehody.

Pohřební služba nabízí poslední jízdu v přestavěném elektromobilu Nissan Leaf.


Další zvláštností elektrického pohřebáku je samotné umístění rakve. Kvůli nedostatku prostoru v kabině totiž nebožtík leží vedle řidiče, nikoli za ním. Podlaha pod rakví je nastavitelná, takže šofér v případě potřeby může rakev posunout níž, aby mu nebránila ve výhledu.

Úpravy si také vyžádaly jisté kompromisy v oblasti dojezdu. Leaf jako pohřebák je totiž těžší a na jedno nabití ujede prý asi jen 140 kilometrů, což je o zhruba 60 km méně než produkční auto.

Firma chce elektrickým pohřebákem oslovit zejména ekologicky smýšlející osoby, proto k vozu nabízí také speciální "eko" rakve, které jsou údajně biologicky rozložitelné. 

Nápad použít elektromobil jako pohřební vůz však neměla společnost Leverson & Sons jako první. Ve Spojených státech například existují pohřebáky postavené na základě Modelu S od Tesly.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů