Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Poškodil vám někdo auto? Německá firma vyvíjí systém, který "napráská" viníka

Naše téma
Redakce | 10.02.2015
Ilustrační foto. | foto: Thinkstock
Lippstadt/Praha - Není to bohužel úplně vzácná situace. Přijdete k autu a zjistíte, že vám ho někdo poškodil - typicky při parkování či nešetrném otevírání dveří. A viník samozřejmě nikde. Německá společnost Hella pracuje na systému, který by pachatele uměl odhalit.
Základem jsou "chytré" panely karoserie využívající tenkou fólii, která je díky zabudovaným senzorům citlivá na tlak. Fólie tedy pozná, že karoserii někdo promáčknul či poškrábal, vyšle signál "mozku" systému a ten okamžitě upozorní majitele - například textovou zprávou. 

Ještě zajímavější je ale následný proces: senzory totiž také mohou aktivovat palubní kamery, kterými je už dnes vybavena řada vozů, a ty začnou nahrávat obraz z okolí. GPS pak pro jistotu zaznamená přesnou polohu automobilu.

Výsledek by měl mít dva základní přínosy. Předně existuje šance, že kamery zaznamenají samotného viníka či zachytí registrační značku vozu pachatele, který má poškození na svědomí. Druhý přínos spočívá v ulehčení prokazování, že jste si škodu nezpůsobili sami.

Hella věří, že by se systém, pojmenovaný Intelligent Damage Detection System, mohl v autech objevit v roce 2018. Údajně už se o něj zajímají i výrobci aut, například BMW.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů