Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Už nemusíte chodit na úřad. Podívejte se, jaké novinky přináší Portál dopravy

Naše téma
Radim Šlezingr | 23.02.2024
Ilustrační foto: Portál dopravy má ušetřit lidem cestu na úřad | foto: Deník: Vít Černý
Chcete si podat žádost o převod vlastníka vozidla? Nebo uvažujete o vydání doplňkové registrační značky? Už kvůli tomu nemusíte chodit na úřad. Nově to můžete vyřídit pomocí internetu z domova přes Portál dopravy. Pojďme se podívat, jaké novinky Portál dopravy přináší.
Portál dopravy byl spuštěn v prosinci 2022. Umožňuje občanům elektronicky komunikovat s úřady v oblasti dopravy, podávat žádosti o výměnu řidičského průkazu, získat výpis z bodového konta či nahlížet na údaje o vozidlech. Jeho možnosti se postupně rozšiřují. Přihlásit se do něj je možné několika způsoby - například bankovní identitou, mobilním klíčem eGovernmentu, NAI ID nebo eObčankou.

Nové možnosti
Nově si mohou motoristé na Portálu dopravy požádat o změnu vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla (převod vozidla na nového vlastníka). Dále o vydání doplňkové tabulky s registrační značkou (vydání tabulky s registrační značkou pro umístění na nosič kol, zavazadel apod.)

Portál dopravy funguje od konce roku 2022, zdroj: Portál dopravy


Portál dopravy už umožňuje také zápis silničního vozidla do registru silničních vozidel (koupě nového vozidla v ČR nebo dovoz vozidla ze zahraničí), vyřazení silničního vozidla z provozu nebo zápis zániku silničního vozidla (vyřazení neprovozovaného nebo odcizeného vozidla z provozu, nebo zápis zániku vozidla) a vydání nového osvědčení o registraci silničního vozidla (vydání nového ORV z důvodu jeho ztráty nebo odcizení).

Dále mohou řidiči využít Portál dopravy k oznámení o ztrátě, zničení nebo odcizení tabulky s registrační značkou (nahlášení chybějící registrační značky jako ochrana před zneužitím), zápisu změny údajů v registru silničních vozidel (zápis změny bydliště, jména vlastníka/provozovatele nebo změna technických údajů vozidla) či vydání tabulky s registrační značkou na vývoz (vydání tabulky s registrační značkou při prodeji vozidla mimo území ČR).

Nechybí také možnost výpisu všech svých historicky vlastněných či provozovaných vozidel, výpisu technických údajů vozidla a informací o platnosti technické prohlídky.

Výměna řidičáku a další
Už více než rok mohou motoristé využívat na Portálu dopravy služby jako možnost zažádat si o výměnu řidičáku z důvodu uplynutí platnosti, odcizení, ztráty nebo změny osobních údajů. Lze také zjistit stav svého bodového konta či nastavit si zasílání notifikace v případě jakékoliv změny bodového konta, a to zcela zdarma. Portál dopravy umožňuje také stáhnout výpis z evidenční karty řidiče či bodového konta, případně zjistit platnost řidičského průkazu.

Kdo nechce využívat služby Portálu dopravy, může i nadále navštívit některý z odborů dopravy v obcích s rozšířenou působností a svou záležitost vyřídit osobně.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů