Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co dělat při smyku? Řidiči si na polygonu zkusili jízdu v extrémních podmínkách

Naše téma
Martin Singr, Daniela Martinovská | 01.11.2023
dalších 13 fotek
Řidiči se v Jihlavě učili lépe ovládat svůj vůz na mokru. Kurz byl zdarma. | foto: Deník/Martin Singr
Zvládat své auto v extrémních podmínkách, řešit krizové situace při smyku a jet přiměřeně k terénu. To vše si mohli před několika dny vyzkoušet řidiči zdarma na jihlavském polygonu. Jak uvedl Jihlavský deník, instrukce a okamžitou zpětnou vazbu jim přes vysílačky přímo do auta dávali zkušení instruktoři.
Možnosti vyzkoušet si své řidičské schopnosti využilo několik desítek řidičů. Nejdříve probrali teorii a pak si silnici neustále zkrápěnou proudy vody nesčetněkrát projeli. Správné chování na mokru je třeba dostat pod kůži. Nové zkušenosti si pochvaloval například Pavel Kubeš z Prahy. „Akci hodnotím kladně, řidičák mám necelé dva roky a už dávno jsem si to chtěl vyzkoušet. Překvapilo mě, jak auto reaguje za takových situací,“okomentoval zážitek.

Podívejte se, jak si řidiči vedli na polygonu: 

Spokojený odjížděl také Alexandr z Brna. „Je to skvělá věc, která by měla být v autoškolách,“ myslí si o jízdách na polygonu. „Teoreticky bych měl na silnici zareagovat lépe. Určitě to bude o něco lepší, ale bylo by dobré na kurz zavítat ještě několikrát," odpověděl na dotaz, zda si nyní bude v krizových situacích na silnici vědět rady.

Jízdy na polygonu zhodnotil také lektor Miloslav Cink. „Největší chybu řidiči dělají v tom, že nedokážou pořádně brzdit, nevyužívají brzdu naplno. Výhodou je, že asistenční systémy mají šanci nám do jisté míry pomoci,“ okomentoval.

Podle něj je nejužitečnější asistenční systém v autě ABS, který už mají téměř všechny vozy na silnicích. Novější auta přitom mají tento systém dokonalejší. „Ale pořád je to hlavně o řidiči. Když bude dobře předvídat situaci a nepotká řidiče, který vyvolá krizovou situaci, tak ABS nebude potřebovat,“ zdůraznil Cink.

Na dotaz, jakého dalšího pomocníka považuje za důležitého, jmenoval Cink start stop systém. Většina řidičů ho ovšem hned po nastartování vypíná. „Jeho obrovskou výhodou je, že když řidič začne brzdit a zapomene na spojku, tak zhasne motor. Zastaví se kola a nefunguje ani ABS. Se start stop systémem motor po sešlápnutí spojky automaticky naskočí, řidič má dále k dispozici asistenční systémy a třeba i posilovač řízení,“ vysvětlil lektor.

Existuje univerzální rada, jak zvládnout smyk? „Každý smyk vyžaduje jiné řešení. Ale nejhorší je panika. Bohužel u většiny řidičů nastane, a aby se tak nestalo, je potřeba ty krizové situace trénovat,“ uvedl Miloslav Cink.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů