Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Polovina loni prodaných ojetin měla skryté technické problémy

Naše téma
Dominik Valášek | 31.01.2017
Škoda Octavia. | foto: Škoda
Bezmála polovina ojetých vozů, které byly v loňském roce zakoupeny tuzemskými zákazníky, se po koupi potýkala s nějakými problémy, o kterých novopečený majitel dopředu nevěděl. Většinu řešených reklamací přitom považují kupující za neúspěšně vyřešenou. Uvádí to Asociace obchodu ojetými automobily.
Nejčastější závady ojetin se týkaly hlavně elektroniky, následoval motor a podvozkové díly auta, přičemž mnoho závad bylo spojeno s dřívějšími nehodami a ani s těmi nebyli kupující dopředu obeznámeni.

Náklady na opravy ojetin se po koupi pohybovaly mezi 20 a 50 tisíci korunami.

Je potřeba ale dodat, že průměrné stáří loni prodaných ojetin je relativně vysoké - činí 13 let. Při takovém stáří auta a odpovídajícím nájezdu prakticky nelze čekat, že bude prodávané auto ve stoprocentním stavu.

Čtěte také: Tenhle Mercedes ujel už přes milion kilometrů. S jakými náklady?

Se stářím souvisí i materiály dodávané k vozu. Servisní knížku vidělo před prodejem 15 % kupujících a podrobné informace o technickém stavu a opravách byly ke kupní smlouvě přiloženy jen výjimečně. Tento stav opět souvisí s průměrným stářím aut, neboť u vozu s věkem přes deset let již na tyto informace prakticky nelze spoléhat.

Stejně tak nelze spoléhat ani na záruku na ojetiny. Ze zákona platí, že bazar musí dávat na prokázané závady vozu záruku 24 měsíců, ale většina prodejců má tuto lhůtu ve smlouvě zkrácenou na výrazně kratší dobu.

Často se také vyskytují záruky formou různých připojištění, ale ani tady se nelze spolehnout na to, že pak bude reklamace vždy vyřízena kladně.

Čtěte také: Češi přesedají do menších aut. Nejprodávanějšími ojetinami loni byly hatchbacky

Počet prodaných ojetin v Česku stále roste a jen loni se zvýšil proti roku 2015 o 6 %. Celkem si zájemci koupili 700 tisíc ojetých automobilů, z nichž 164 tisíc pocházelo z dovozu.

Průměrná cena činila 176 tisíc korun. Nadpoloviční většina prodaných aut se potom prodala mezi soukromými osobami. Je jen malým překvapením, že trhu vévodila Škoda se třetinovým podílem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů