Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Policisté budou dál jezdit v supersportu BMW i8. Budou už ale i měřit rychlost

Naše téma
Daniel Fuglevič | 19.04.2018
dalších 8 fotek
BMW i8 ve službách Policie ČR. | foto: Automix.cz
Společnost BMW Group ČR se s Policií ČR dohodla na prodloužení zapůjčení plug-in hybridního sporťáku BMW i8. Na rozdíl od dřívějška ale bude nyní policejní i8 vybaveno i zařízením pro měření rychlosti.
V pořadí jde tedy již o třetí zapůjčení vozu do služby Policie ČR. První vozidlo bylo samozřejmě zničeno v nechvalně známé nehodě v květnu minulého roku. Poté dostali policisté náhradou nový vůz, se kterým byl už během pěti měsíců najet maximální počet 20 tisíc kilometrů zadaný společností BMW Group.

Nyní se ovšem Policie ČR a BMW Group domluvili na pokračování spolupráce a vůz byl do služby opět zapůjčen, a to se stejnými podmínkami – tedy na půl roku nebo do nájezdu zmíněných 20 tisíc kilometrů.

Nově ale bude policejní i8 vybaveno digitálním záznamovým zařízením RAM-CAM (nejspíš typ RAMER 10C) k pořizování videozáznamu dopravní situace. Ten zároveň plní funkci mobilního úsekového rychloměru pro měření průměrné rychlosti. Vůz nadále zůstane v barvách Policie ČR, takže jej bude možné na silnicích na první pohled rozpoznat.

Dle prvotních informací bude hybridní BMW přiděleno strážníkům z Plzeňského kraje, přičemž se jeho nasazení očekává nejčastěji na dálnici D5.

BMW i8 kombinuje přeplňovaný zážehový tříválec pohánějící zadní kola a elektromotor pro pohon kol přední nápravy. S výkonem 374 koní (275 kW) je schopné zrychlit z 0 na 100 km/h za 4,4 sekundy a dosáhnout nejvyšší rychlosti 250 km/h. Ke všemu dokáže ujet až 55 kilometrů čistě na elektřinu.

K nehodě původního hybridu od BMW došlo v pondělí 29. května 2017 (tedy necelé tři týdny od převzetí) v 10 hodin večer při prezentaci vybavení integrovaného záchranného systému a představení automobilů, což byla součást programu návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Jihomoravském kraji.

Ve voze byl kromě policisty Radovana Raicha za volantem i šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš. K nehodě mělo dojít kvůli mozkové příhodě policisty, která u něj nastala během řízení vozu. Kruliš si následkem nehody odnesl dva zlomené krční obratle, zatímco Raich zůstal na několik měsíců v nemocnici.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) poté nehodu vyšetřovala a nakonec posoudila, že během projížďky nejednala policie nijak protizákonně, načež byl případ na podzim minulého roku uzavřen.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů