Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pokračuje motoristický rok 2008 v trendu roku 2007?

Naše téma
Petr Šikl | 21.05.2008
foto: ald
Uplynulý rok 2007 nepřinesl žádné převratné automobilové novinky. Naplnily se jen události očekávané. Bude letošní rok stejně nudný?

Stejně jako rok 2007 se i letošní rok ponese v duchu ojetin
Na českých silnicích přibylo v loňském roce 132.542 nových osobních automobilů, což je o 8.555 (6,9%) více než v roce předchozím. Česko tedy nepostihl stejný negativní trend jako sousední Německo, kde došlo dokonce k poklesům prodejů nových automobilů. Dále v roce 2007 přibylo 62.038 ks lehkých užitkových a 11.587 ks nákladních automobilů, 949 ks autobusů a 24.947 ks motocyklů včetně mopedů. A jaká je situace letos? První statistiky prodejů nových aut mluví za letošní čtyři měsíce velmi pozitivně. Od nového roku se zatím každý měsíc prodalo meziročně více automobilů a můžeme tedy pozorovat jisté oživení.

rok / měsíc

 

leden

 

únor

 

březen

 

duben

 

2006

 

7 821

 

8 462

 

11 285

 

11 479

 

2007

 

9 147

 

9 192

 

11 766

 

11 974

 

2008

 

10 082

 

10 646

 

12 298

 

14 782

 


Mezi novými osobními vozy převažoval v loňském roce největší zájem o malé automobily s podílem na celkových prodejích téměř 23%. V tomto segmentu vládla Škoda Fabia následovaná Fordem Fusion a Toyotou Yaris, Peugeotem 207 a Renaultem Thalia. První čtyři měsíce letošního roku však ukazují na velké přeskupování sil v této nejžádanější třídě. Stále Škoda Fabia meziročně od ledna do dubna si drží stále první pozici, když dokázala prodat téměř stejné množství vozidel. Stejné situace panuje i na druhém místě, kde skončil opět Ford Fusion, který si vloni upevnil svou pozici zejména v závěru roku (reklamní akce). Z třetí příčky však byla vytlačena Toyota Yaris, která se propadla až na šestou pozici. Vystřídal ji Peugeot 207 následovaný Volkswagenem Polo a Renaultem Thalia.

Segment malých vozů 

1-4/2007

 

1-4/2008

 
Škoda Fabia

8 610

 

8 667

 

Ford Fusion

 

360

 

1 572

 

Peugeot 207

 

858

 

1 028

 

Volkswagen Polo

 

481

 

907

 

Renault Thalia

 

953

 

827

 

Akce kulový blesk se od ledna koná i v segmentu nižší střední třídy, kde do prodejů nejvíce promluvila korejská automobilka Kia se svým modelem Cee´d, který je v současné době nabízen ve třech karosářských variantách. Z prvního místa na druhé odsunul tento úspěšný model stálici Volkswagen Golf. Na třetí příčce se tak umístil vloni druhý Citroën C4. Na čtvrtou příčku poskočil poskočil z 11 pozice model SX4 od Suzuki, když se ho za první čtyři letošní měsíce prodalo 2x více než ve stejném období v loňském roce. Ford vyklidil se svým Focusem třetí pozici a zůstal až na páté příčce.

Nižší střední třída 

1-4/2007

 

1-4/2008

 
Kia Cee´d

430

 

1 139

 

Volkswagen Golf

 

716

 

761

 

Citroën C4

 

626

 

754

 

Suzuki SX4

 

254

 

533

 

Ford Focus

 

614

 

519

 

S podílem téměř 16% následuje střední třída ve které motoristé soustředili největší zájem na Škodu Octavii. Stranou nezůstala ani nižší střední třída s podílem přes 15%, což představuje přes dvacet tisíc prodaných automobilů, kterým vládne Ford Focus následovaný Kiou Cee´d a Volkswagenem Golf. Poměrně velké oblibě se těší vozy kategorie MPV, které dokázaly z pomyslného koláče ukousnout 7% část.

Zajímavostí je téměř 70% podíl benzínových motorů na celkových prodejích a ústup nadvlády mladoboleslavské automobilky, které rok od roku klesá podíl prodaných automobilů (37%). Tradičně nejvíce nových automobilů bylo registrováno v Praze a Středočeském kraji. Naopak nejméně nových vozů přibylo Karlovarském kraji.

Růst zaznamenal i prodej ojetých osobních automobilů. Těch se prodalo 212.869 ks, což je téměř o 30 tisíc více než v roce 2006. Mezi bazarovými automobily dominuje značka Ford. Osobních automobilů s oválem ve znaku bylo registrováno přes 30 tisíc ks. V registracích následuje na druhé příčce Renault s téměř 25 tisíci vozy a až na třetím místě se umístila Škoda. Nejvíce ojetin bylo registrováno ve věku od 5-10 let. Více než čtvrtinu prodaných ojetin tvoří automobily starší deseti let. Velkou měrou se prodeji podílel i dovoz. Ojetých lehkých užitkových vozů se prodalo přes 10 tisíc ks.

Rok 2007, rok aut s cenovkou pod 200 tisíc Kč
Příznivý vývoj kurzů zahraničních měn zejména dolaru vede k snižování pořizovacích cen nových automobilů. Své zajisté hraje i konkurenční boj a zvyšující se ekonomická úroveň.

Chevrolet Spark lze pořídit od 175 900 Kč, Hyundai Atos Prime od 179.900 Kč a např. Kia Picanto od 179.980 Kč. Dále se pod magickou hranici dvou set tisíc korun dostal Fiat Panda, Renault Clio Storia, Renault Twingo, Dacia Logan atd.

Rok 2007 = žádná převratná novinka
Na trhu se neobjevil pro „motoristu-srdcaře“ žádný převratný nový automobil. Rok 2007 byl rokem prázdnoty a průměrné šedosti. Pryč jsou doby automobilů zaměřených na přesně definovanou cílovou skupinu. Současnou prioritou automobilek je určení nového modelu co nejširší skupině potencionálních kupců, což vede k šedému průměrnosti. Nové modely totiž nevynikají v žádné disciplíně a svou průměrností jsou určeny většině. Osobně tento trend považuji za silně nešťastný a rok 2007 jen tento vývoj potvrzuje.

Rok 2007, rok růstu i zmenšování
Uplynulý rok můžeme považovat v určitém pohledu za zlomový. Za poslední roky každý nově uváděný model na trh roste (jednoduše řečeno automobilky své novinky nafukují). Často nový model nižší třídy přesahuje rozměry současného modelu z vyšší třídy. Toto pravidlo letos potvrdil například Ford uvedením nového Mondea nebo Audi A4. Naopak jedinou pozitivní vlaštovkou se stala japonská Mazda, které se podařilo u nové „Dvojky“ rapidně snížit hmotnost oproti předchozí generaci a zároveň zvýšit tuhost a bezpečnost karoserie díky důmyslným řešením. Toto řešení sebou přináší nižší spotřebu a menší nároky na pohonnou jednotku.

Nafta dražší než benzín
Ceny pohonných hmot se během roku jen na krátkou dobu dostaly pod třicetikorunovou hranici. Čeští motoristé si proto museli zvyknout na ceny začínající číslem tři. Také se poprvé prodával litr nafty dráž než litr benzínu.

Rok 2007, rok snižování emisí CO2
V loňském roce pronikla do popředí motoristického světa ekologie. Potvrdil to nejeden loňský autosalon na kterém nebylo nikdy v minulosti více „zelených“ či jinak ekologických modelů. Snižování emisí je pozitivní trend, přesto za vyvolanou diskuzí osobně vidím pouze snahy o další obohacení zainteresovaných subjektů. Holt tvářit se ekologicky je v moderním světe „in“. Druhou stránkou věci je skutečný přínos. Snižování emisí CO2 je pouze jedním drobným článkem v nápravě současného stavu planety. Díky přeceňování emisí CO2 by se nemělo zapomínat na pevné částice a oxidy dusíku atd.

Rok 2007, roku růstu počtu usmrcených
Pokračování trendu snižováni úmrtnosti se bohužel loňský rok vyhnul obloukem. Přelomový rok 2006 ve kterém začala platit novela zákona spolu s bodovým systémem a počty usmrcených i zraněných klesaly na desetileté minimum je nenávratně pryč. Již nyní můžeme konstatovat, že na českých silnicích zemřelo během dvanácti měsíců loňského roku 1123 osob, což je o 167 osob více než v předchozím roce. Tohoto smutného nárůstu bylo docíleno i přes řadu policejních akcí, platnost bodového systému a skutečnost, že jezdíme stále v bezpečnějších automobilech. Bohužel právě vyšší bezpečnost automobilů spolu s stále rostoucí hmotností vede k závažnějším následkům v případě srážky dvou vozidel, kdy těžký vůz doslova převálcuje lehčí automobil staršího data výroby. Samozřejmě největší vinou nesou samotní účastníci dopravního provozu, kteří nerespektovali rychlost a doslova hazardovali se svými životy, což platí o chodcích apod. Nejtragičtějším měsícem bylo září následované červencem a červnem. Naopak nejlépe ze srovnání počtu usmrcených dopadl únor.

Ani v celkovém počtu dopravních nehod se nepodařilo dosáhnout snížení. Policie ČR řešila za dvanáct měsíců na 182 736 nehod, což je o 5229 nehod více než v roce 2006. Od letošního roku si Policie ČR slibovala snížení počtu nehod i usmrcených. Bohužel první dostupná čísla nasvědčují o opaku.

Bude rok 2008 stejný?

Uplynulý rok nastolil pozitivní trend snižování hmotnosti vozidel (Mazda2, Mazda6 atd.) v čem pokračují v letošním roce další vlaštovky (např. nový Seat Ibiza). Stejná situace panuje i v oblasti ekologie. Na snižování emisí je brán stále větší zřetel a jedna automobilka za druhou přichází s automobily se sníženou spotřebou. V letošním roce budou stále více naříkat majitelé dieselových automobilů, pomyslné cenové nůžky se totiž mezi naftou a benzínem více a více rozevírají (v neprospěch nafty).

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 21.05.2008 11:24
Nemam chut vyrazne rozsirovat pocty skodabijcu. Ale. Tvrdosijne cpat Octavii do stredni tridy je pomalu na Chocholouska. Ledaze by byla meritkem cena ...
anonym, 21.05.2008 12:57
Přeji pěkný den. Ano, souhlasím s autorem, že unifikace modelů je z našeho pohledu - jako pro zákazníky a nadšence - negativní trend. Pro automobilky je to však jakási forma pojistky.
Zářným příkladem negativního dopadu unifikace v poslední době je automobilka Subaru - jak nová Impreza tak Forester jsou většinou veřejnosti hodnoceny z hlediska designu jako kroky špatným směrem. Dříve měly svoji osobnost a individualitu, kdežto dnes zapadají do šedi průměru.
Petr - TipCars.com, 21.05.2008 13:55
Máte pravdu, Octavie patří do nižší střední třídy, stejně jako Superb patří do střední a ne o třídu výše, jak je uváděno ve statistikách SDA-CIA ze kterých vycházím.

Pozitivní správou je, že Škoda nový Superb řadí do střední třídy po bok C5, Laguny, Mazdy 6, Mondea, Avensisu atd.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů