Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pojišťovna zná riziková místa silnic. Zde jsou konkrétní křižovatky a zatáčky

Naše téma
Radek Pecák | 23.03.2019
dalších 12 fotek
Hned první z ostrých zatáček na silnici 1/11 ve směru od Červené Vody na Jablonné nad Orlicí je nejvíce nehodovou lokalitou Pardubického kraje | foto: Allianz
Pojišťovna Allianz ve spolupráci se specializovanou firmou sestavila žebříček nejvíce nebezpečných míst na tuzemských silnicích
Sedm mrtvých lidí. To je loňská bilance pouhých dvou z deseti úseků silnic, které na základě statistiky dopravních nehod v tuzemsku vyhodnotila jako kritické pojišťovna Allianz. Ta ve spolupráci s experty brněnské projekční kanceláře HBH vypracovala další verzi Automapy Allianz.

Jeden z úseků se nachází na silnici 1/4 u jihočeských Předotic, druhý pak v Moravskoslezském kraji u Nových Heřmínov na silnici 1/45. (Obě místa, společně s množstvím dalších rizikových lokalit si můžete prohlédnout v galerii z leteckých pohledů).

Aby mohlo být to které místo do této mapy zařazeno, musí se na něm odehrát minimálně dvě na sobě nezávislé dopravní nehody s úmrtím osob nebo vážnými zraněními. Mezi nehodovými lokalitami přitom nesmí být větší vzdálenost než sto metrů a musí se nacházet na silnicích 1. tříd nebo na dálnicích či rychlostních silnicích.

Zajímavé je, že mezi deset rizikových míst v celostátním žebříku se rovnoměrně zařadily křižovatky i volné úseky silnic. Shodně tři riziková místa se nacházejí ve Středočeském a Jihočeském kraji. Zbývající čtyři leží v Moravskoslezském, Ústeckém, Jihomoravském a Karlovarském kraji.

Kritické Kolínsko a Kutnohorsko
Vůbec nejhorší lokalitou je podle expertů křižovatka nacházející se východně od obce Suchdol na silnici 1/2. Tato komunikace spojuje hlavní město Prahu s Kutnou Horou. Vloni se tu stalo šest nehod, přičemž tři vyhodnotila policie jako vážné. Hned dvě lokality ale pronikly do výčtu 10 nejrizikovějších na prakticky souběžné silnici 1/12 (Praha - Kolín). Pozici 3 obsadil rovný úsek u obce Roskoklaty a desítku uzavírá relativně přehledná křižovatka s vedlejší silnicí u Vrbčan.

Nehoda s největším počtem obětí (4) se stala na moderně řešené křižovatce na silnici 1/4 u Předotic v jižních Čechách při nájezdu na další silnici první třídy s číslem 20. Tedy v místě, kde se řidiči přijíždějící po R4 od Prahy musí rozhodnout, zda pokračovat ve směru na Strakonice nebo na Písek. Kromě tohoto neštěstí se tu stala ještě jedna bouračka. Celková bilance pouhách dvou nehod je čtyři mrtví, dva těžce a dva lehce zranění lidé.

Allianz vyhodnotila i nejhorší úseky v jednotlivých krajích, byť se do celostátního desetičlenného přehledu nedostaly. Většinu z nich si také můžete prohlédnout v naší fotogalerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů