Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na silnicích ročně zemře 1,35 milionu lidí, tvrdí studie WHO

Naše téma
Jiří Švamberk | 11.12.2018
foto: archiv
Více jak čtvrtinu všech úmrtí tvoří motocyklisté.
Bezpečnost na silnicích je společně s ekologií jedním z nejožehavějších témat. Automobilky se snaží vyvíjet autonomní vozy, Volvo dokonce oznámilo, že v budoucnu chce vyrábět auta, ve kterých nebudou umírat lidé.

Světová zdravotnická organizace WHO vydala zprávu, ve které uvádí, že ročně na silnicích umírá 1,35 milionu lidí, což je pro představu počet obyvatel Prahy nebo Kodaně. Silniční provoz je zároveň nejčastějším důvodem úmrtí mladých lidí ve věku 5 až 29 let.

Obecně platí, že riziko úmrtí na silnici je asi třikrát vyšší v rozvojových zemí, než v těch vyspělých. Nejvyšší procento je v Africe (26,6 úmrtí na 100 tisíc obyvatel), nejnižší v Evropě (9,3 úmrtí na 100 tisíc obyvatel).

Studie rovněž ukazuje, že chodci a cyklisté tvoří více jak čtvrtinu všech obětí dopravních nehod. Nejvíce jich umírá v Africe (44 %) a v oblastí Východního Středomoří (36 %). Přes 28 % z celkového počtu smrtelných nehod odnesou motocyklisté a jejich spolujezdci. V jejich případě je nutné dodat, že ne vždy vlastní vinou. Velké procento nehod motocyklistů způsobují řidiči automobilů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů