Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

S nákupem nových zimních pneumatik neotálejte. Víme, proč si pospíšit

Naše téma
Radim Šlezingr | 29.09.2023
Ilustrační foto: Výměna pneumatik | foto: Deník: Radek R. Kaša
Čeká vás letos nákup nových zimních pneumatik? Pokud ano, měli byste začít jednat. Počítejte s tím, že ve druhé polovině října, kdy se začnou pneuservisy plnit zájemci o přezutí plášťů, už bude poptávka po nových pneumatikách zvýšená a některé rozměry plášťů mohou být na trhu dočasně nedostatkovým zbožím.
Připomeňme si, že zákon o provozu na pozemních komunikacích ukládá povinnost mít na motorovém vozidle obuté zimní pneumatiky v době od 1. listopadu do 31. března. Použít zimní pneumatiky musí řidič podle legislativy v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

A také v případě, že lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na cestách může během jízdy vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. V listopadu je to pravděpodobné, proto je lepší nespoléhat na dobré počasí. Podle rad odborníků je ideální doba pro použití zimních pneumatik také tehdy, když teplota vzduchu klesne na delší dobu pod +7 °C.

Jak fungují zimní pneumatiky, uvidíte ve videu:

Každého řidiče čeká jednou za čas výměna sjetých pneumatik za nové. Pokud ve vašem případě nastala tato chvíle nyní, měli byste si s nákupem nových plášťů pospíšit, protože v době přezouvání pneumatik od konce října mohou být některé jejich rozměry na trhu vyprodány. Takže platí pravidlo, kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Kde koupit?
Možností, kde koupit nové zimní pneumatiky, mají řidiči několik. Tady je několik tipů... Pneumatiky seženete například u specializovaných prodejců v kamenných obchodech. Pokud máte štěstí a narazíte na váš rozměr, můžete si je odvézt rovnou domů. Nejčastějí používané rozměry levnějších plášťů jsou k dostání dokonce v některých obchodních řetězcích.

Další možností je stále více oblíbený nákup u internetových prodejců. Jeho výhodou je velký výběr všech typů a rozměrů pneumatik od různých světových výrobců. Objednané pneumatiky můžete mít doma během několika dnů. Ale i tady hrozí, že některé speciální rozměry nebudou skladem.

Také některé pneuservisy nabízejí službu, že vám pneumatiky dodají a auto rovnou obují. Ale opět byste neměli s objednávkou otálet, protože pneuservisy se budou v říjnu plnit a čekací doba na přezutí může být řádově v délce několika týdnů.

V případě, že si letos před zimní sezonou nové pneumatiky pořídíte včas, návštěva pneuservisu vás zřejmě nemine. Někteří řidiči si mění druhou sadu pneumatik na autě sami, ale obutí nových plášťů na druhé disky se neobejde bez odborné služby pneuservisů. Nezapomínejte totiž na vyvážení kol, které je důležité, aby kolo nevibrovalo a pneumatika se nadměrně nesjížděla. Vyplatí se také nepodceňovat pravidelnou výměnu ventilků.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů