Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Plynaři v Česku chtějí do roku 2015 zdvojnásobit počet stanic na CNG

Naše téma
ČTK | 18.09.2013
Plnící stanice CNG v Praze | foto: archiv
Praha - České plynárenské společnosti chtějí do roku 2015 zdvojnásobit počet veřejných plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG), aby jejich počet v Česku překročil stovku. Dnes to na Žofínském fóru řekl výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml. Podotkl, že evropské směrnice počítají s ještě větším rozšířením CNG v dopravě.
V Česku je v současnosti motoristům k dispozici 48 veřejných plnicích stanic na CNG, přičemž v každém kraji je nejméně jedna. Plynárenské firmy ale přiznávají, že současný stav je pro další rozvoj vozidel na CNG nedostatečný.

Ruml připomněl, že podle evropské směrnice by do roku 2020 měla připadat v každé členské zemi EU jedna veřejná plnicí stanice CNG na 150 kilometrů silnic. "My máme přes 50 000 kilometrů silnic, takže se pohybujeme ve stovkách stanic," řekl Ruml.

Evropská směrnice také počítá s tím, že v roce 2020 by alternativní paliva, jako je CNG, zkapalněný ropný plyn (LPG) či elektřina, měly obsáhnout 20 procent trhu s pohonnými hmotami. Čeští plynaři doufají, že se CNG podaří na tuzemském trhu obsadit polovinu z celého objemu alternativních paliv. V takovém případě by podle Rumla roční spotřeba zemního plynu pro dopravu činila asi 600 milionů metrů krychlových.

Na českých silnicích v současnosti jezdí 5800 vozidel na CNG. V Evropě jich jsou podle Rumla dva miliony, po celém světě 17 milionů. Ruml navíc předpokládá, že celosvětový počet vozidel na CNG se do roku 2020 ztrojnásobí.

Pro další rozvoj CNG v dopravě je podle Rumla potřeba, aby stát zachoval nižší sazbu spotřební daně na zemní plyn vzhledem k ostatním pohonným hmotám. Plynaři by také uvítali zavádění nízkoemisních zón v centrech měst, protože vozidla na plyn mají menší emise než auta na benzin či naftu. Ruml také vyzval k většímu rozlišování mezi vozy na CNG a na LPG, protože CNG kvůli svým fyzikálním vlastnostem na rozdíl od LPG nepředstavuje riziko při parkování v podzemních garážích. V Česku ale obvykle mají do podzemních garáží zakázaný vjezd všechna vozidla na plyn.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů