Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pirelli slaví 150 let. Co o této pneumatikářské firmě asi nevíte?

Naše téma
Radek Pecák | 23.04.2022
dalších 8 fotek
Pirelli je samozřejmě sponzorem mnoha sportovních akcí | foto: Pirelli
Giovanni Battista Pirelli založil v roce 1872 v Itálii firmu na výrobu pryžových výrobků. Dnes sice Pirelli produkuje jen pneumatiky, ale v minulosti nabízela třeba také koupací čepice nebo gumové hračky.
Přinášíme desítku zajímavostí, které se vztahují k historii této slavné italské firmy:

1) První velký úspěch společnosti Pirelli přinesla výroba kabelů. Těmi před zahájením operní sezony v lednu 1883 vybavila milánské divadlo La Scala. Díky tomu se pak mohlo 1. ledna rozsvítit 2880 žárovek v této budově.

Na další milníky společnosti se můžete podívat do naší fotogalerie.

2) První pneumatiku vyrobila firma Pirelli v roce 1890. Tehdy se jednalo o výrobek určený pro jízdní koa. První pneumatika pro osobní automobily s logem Pirelli spatřilo světlo světa v roce 1901.

3) První velký sportovní úspěch příšel v roce 1907. Tehdy vozidlo obuté do jejích pneumatik přijelo do cíle závodu Peking-Paříž o téměř tři týdny dříve než ostatní závodní automobily.

4) Typické logo, kterému dominuje dlouhé písmeno P, se zrodilo v roce 1908. Bylo inspirováno podpisem zakladatelem firmy, který se vyznačoval právě hodně protáhlým počátečním písmenem.

5) Pirelli vynalezlo radiální pneumatiku. V roce 1951 si nechalo patentovat výrobek jménem Cinturato Pirelli.

Formule 1 a Pirelli k sobě patří
6) V roce 1985 se značka opět začala objevovat ve Formuli 1. Nejprve dodávala pneumatiky pro britský tým Toleman, pak ještě také pro Brabham, Lotus a Benetton. Toto spojenectví trvalo do roku 1991.

7) Od roku 2004 je Pirelli výhradním dodavatelem pneumatik pro motocyklový šampionát Superbike. Současná smlouva, která byla uzavřena do roku 2023 je nejdéle platná v historii motoristického sportu.

8) Od roku 2011 do současnosti je společnost výhradním dodavatelem pro šampionát vozů Formule 1. Nynější kontrakt platí do roku 2024. Od letoška dodává místo tradičních třináctipalcových pneumatik osmnáctipalcové. 

9) V současné době zaměstnává Pirelli v osmnácti závodech, které se nacházejí ve dvanácti různých zemích, více než 30 tisíc zaměstnanců. Všechny pneumatiky, které se zde vyrobí, mají pouze jedno jediné logo - Pirelli.

10) V České republice značka působí přesně čtvrtstoletí. Každá čtvrtá pneumatika v rozměru 19 palců a větší, byla vyrobena právě touto společností.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů