Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot ukázal nového prcka z Kolína. Dorazí v létě i s otevřenou střechou

Naše téma
Redakce | 14.02.2014
Peugeot 108. | foto: Peugeot
Praha /FOTOGALERIE/ - Francouzská automobilka představila nástupce oblíbeného modelu Peugeot 107. Nová 108 míří stejně jako předchůdce hlavně do měst a vyrábět se bude v závodě TPCA v Kolíně. Na český trh bude novinka uvedena trh v létě. A dorazí i s otevřenou střechou.
Pokud jde o rozměry, je Peugeot 108 prakticky stejně velký jako předchůdce (a příbuzné modely Toyota Aygo a Citroën C1). Na délku měří 3,47 a na šířku 1,62 metru. Rozchod kol činí 1425 mm vpředu, 1420 mm vzadu. I díky tomu je poloměr otáčení jen 4,8 metru. To se samozřejmě ve městě hodí. 

Peugeot 108.



Novinka je také docela lehká, váží pouze 840 kilogramů. I proto by s vozem neměly mít problémy nabízené motory. Všechny jsou tříválcové a polykají benzín. Základem je jednotka 1.0 VTi (68 koní), která bude k dipozici s pětistupňovou manuální či robotizovanou převodovkou. Nabízena bude i úspornější verzi e-VTI o stejném výkonu. Nejvýkonnější motorizaci představuje 1.2 VTi s výkonem 82 koní. I tento tříválec spolupracuje s pětistupňovým manuálem.

Peugeot 108 stojí na podvozku s přední nápravou typu McPherson a zadní s deformovatelnou příčkou z tvarované trubky. K dispozici jsou dva rozměry pneumatik: 165/65 R14 nebo 165/60 R15.

Peugeot 108.



Kolínský drobek se bude prodávat ve více karosářských verzích. Dorazí jako tříveřový i pětidveřový hatchback, novinkou je verze TOP! s otevřenou střechou. Ta funguje podobně jako u Citroënu DS3 Cabrio či Fiatu 500C. Posuvná plátěná střecha má tedy elektrické ovládání, po jejím otevření vznikne nad hlavami cestujících volný prostor o šířce 80 cm a délce 76 cm. Zájemci o tuto variantu si budou moci zvolit odstín plátna.

Výrobce se vůbec chlubí širokými možnostmi individualizace. Nabídne například sedm témat osobních úprav a tři verze interiéru. Témata zahrnují polepy určené na karoserii, vnější zpětná zrcátka, polepy určené do kabiny nebo koberečky, zatímco tři verze interiéru určují vzhled lišt palubní desky a středového panelu. Samozřejmostí jsou různé varianty čalounění - včetně koženého pro stupeň Allure.

Peugeot 108.



Malý Peugeot také dostane několik prvků výbavy (i příplatkových), které nejsou v tomto segmentu úplně obvyklé. Jde například o sedmipalcový dotykový displej, jímž se ovládá multimediální systém, palubní počítač a nastavení vozu. Novinkou je také funkce Mirror Screen, která k autu připojí mobilní telefon tak, že jeho displej "zrcadlí" právě na obrazovce multimediálního systému.

Potěší i zadní parkovací kamera, bezklíčové odemykání a startování či automatická klimatizace.

Peugeot 108.



Podívejme se ještě do zavazadlového prostoru. Kufr má objem 196 litrů se sadou na opravu pneumatik, 180 litrů pak s rezervním kolem. Sklopením zadních sedadel (stačí jednoduše zatáhnout za jednu z páček dostupných zvenčí) se přepravní kapacita zvýší na 750 litrů.

Peugeot 108 čeká premiéra na březnovém autosalonu v Ženevě, v květnu by se měl začít vyrábět a už v létě dorazí do prodeje. Ceny zatím automobilka neuvedla.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů