Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot a Citroën prý začnou udávat spotřebu ve skutečném provozu

Naše téma
Redakce | 27.10.2015
Peugeot 308 SW. | foto: Peugeot
Automobilový koncern PSA Peugeot Citroën chce u svých hlavních modelů uvádět spotřebu a hodnoty emisí ve skutečném provozu. 
Ani jedna z automobilek zatím neprozradila, jak bude proces měření spotřeby vypadat, tvrdí však, že reálnou spotřebu bude kontrolovat nezávislý orgán. Ke zveřejňování nových hodnot má přitom dojít co nejdříve.

Skupina PSA prý také podporuje zavedení nové normy měření spotřeby, která bude lépe odrážet reálné podmínky. Stávající evropská norma se používá od roku 1992 a je obecně považována za nedostatečně reprezentativní z hlediska reálného provozu. Automobilky se časem naučily finty, jak při měření dosáhnout co nejlepších výsledků.

Koncern se k uvádění "skutečné" spotřeby údajně rozhodl, aby potvrdil svoje postavení výrobce nejúspornějších dieselů na trhu. Prodeje naftových vozidel přitom představovaly v první polovině letošního roku celkem 60,3 % tržeb skupiny PSA v Evropě a 41,9 % ve světě.

Může však jít také o jakousi přípravu právě na novou metodiku měření spotřeby, která by mohla začít platit od roku 2017.

Francouzský koncern dále zdůrazňuje, že jeho vozy nebyly nikdy vybaveny žádným softwarem nebo zařízením umožňujícím odhalit emisní test a zajistit tak lepší výsledky - například aktivováním zařízení pro likvidaci škodlivin včetně oxidů dusíku, které by jinak bylo při řízení v reálném provozu nečinné. Skupina pak připomíná, že v roce 2014 bylo náhodně vybráno z výrobních linek 4300 vozů za účelem ověření dodržování podmínek homologace při výrobě. Výsledky prý byly v normě.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů