Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 308 s novým tříválcem dosáhl rekordní spotřeby 2,85 l/100 km

Naše téma
Redakce | 21.03.2014
Peugeot 308 s novým tříválcem 1,2 THP PureTech. | foto: Peugeot
Almería/Praha - Francouzská automobilka posílí nabídku motorů pro model 308 o nový benzinový přeplňovaný tříválec 1,2 THP PureTech. A současně se chlubí jeho úsporností, na španělském okruhu Almería totiž Peugeot dosáhl rekordní spotřeby.
Sériový hatchback Peugeot 308 vybavený novou jednotkou a manuální šestistupňovou převodovkou strávil na okruhu více než 32 hodin, během nichž spotřeboval 51,4 litrů benzínu. Výsledkem byla spotřeba 2,85 l /100 km a na jednu nádrž auto ujelo 1 810 kilometrů. Obě hodnoty jsou rekordní. Během testu se za volantem vozu vystřídalo několik řidičů.

Ve skutečném provozu však samozřejmě bude apetit přeplňovaného tříválce, který se objeví i vozech sesterské značky Citroën, vyšší. Jeho normovaná spotřeba v kombinovaném cyklu činí 4,6 l/100 km. Výkon dosahuje hodnoty 130 koní při 5500 ot/min, maximální točivý moment 230 Nm je k dispozici při 1750 ot/min. 

Nový tříválec 1,2 THP PureTech.


Jednotka je vybavena vysokotlakým přímým vstřikováním a turbodmychadlem nové generace s vysokou účinností (pracuje při otáčkách až 240 000 ot/min). Spotřeba a emise byly sníženy díky optimalizaci vnitřní aerodynamiky spalovací komory a variabilnímu časování sacích a výfukových ventilů. Poměr mezi vrtáním a zdvihem je stejný jako u atmosférické verze - jde prý o nejlepší kompromis mezi vnitřní účinností spalovacího systému a ztrátami způsobenými třením motoru. Snahou bylo také omezit mechanické ztráty způsobené třením, přizpůsobit součástky vyššímu namáhání a v neposlední řadě zajistit dostatečný akustický komfort.

Citroën C4.



Koncern PSA se chlubí, že přeplňovaný tříválec absolvoval důkladné testování, zahrnující 25 tisíc hodin ve zkušebně a poté více než 1,6 milionu kilometrů na silnici.

Nový motor už najdeme v cenících obou automobilek, nejprve zamíří pod kapoty modelů Peugeot 308 (kompletní ceník zde) a Citroën C4 (ceník tady). Peugeot už potvrdil také 110 koňovou variantu pro vozy 208 a 2008.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů