Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 208 GTi 30th: Ostrý hatchback připomíná 30. výročí slavné 205 GTi

Naše téma
Redakce | 02.07.2014
Peugeot 208 GTi 30th. | foto: Peugeot
Goodwood/Praha - Peugeot si letos připomíná 30 let od uvedení ikonického ostrého hatchbacku 205 GTi. Jubileum francouzská automobilka oslaví peprnější verzí svého současného "hot hatche" - modelu 208 GTi.
Narozeninový Peugeot 208 GTi 30th se od běžného provedení liší v řadě zajímavých detailů. Je například o 10 milimetrů nižší, rozchod se zvětšil vpředu o 22 milimetrů a vzadu o 16 milimetrů.

Speciální "dvěstěosmička" bude k dispozici ve třech barevných variantách: perleťově bílém odstínu Perle Nacré, červeném odstínu Ruby a také ve dvoubarevné karoserii, která kombinuje černou a červenou. Místo chromovaných prvků výrobce použil matně černé doplňky a přidal osmnáctipalcová kola. Několik novinek najdeme také v interiéru, chybět samozřejmě nemůže štítek s pořadovým číslem auta. Obrázek kabiny však zatím Peugeot neukázal.

Peugeot 208 GTi 30th.


Technické novinky zahrnují další evoluci přeplňované šestnáctistovky THP. Ta už splňuje emisní normu Euro 6, ale důležitější je, že u ní mírně narostl výkon. Nyní produkuje 208 koní (o 8 víc než v případě běžné 208 GTi) a točivý moment dosahuje 300 N.m (nárůst o 25 N.m). Hnací síla se na přední kola přenáší přes šestistupňovou manuální převodovku, vůz je rovněž opatřen samosvorným diferenciálem Torsen. Oba prvky byly převzaty z modelu RCZ R. Díky úpravám se lehce zlepšila i akcelerace, 208 GTi 30th se z klidu na stovku dostane za 6,5 sekundy. Klasické verzi zrychlení trvá 6,8 vteřiny. 

Jízdu má zlepšit také upravený podvozek, přepracovaná geometrie náprav a pneumatiky Michelin Pilot Super Sport o rozměru 205/40 ZR 18. Přenastaveno bylo i řízení a brzdy dodala společnost Brembo.

Peugeot 208 GTi 30th se veřejnosti představí na letošním pařížském autosalonu a do prodeje se dostane v listopadu. Kolik kusů narozeninové edice vznikne, však zatím výrobce neprozradil.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů