Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 208 1.6 e-HDi: Menší, lehčí, lepší

Naše téma
Redakce | 05.09.2012
další 3 fotky
Peugeot 208 1.6 e-HDi | foto: Peugeot
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Francouzská automobilka Peugeot tradičně patřila do špičky mezi výrobci malých hatchbacků.
 V roce 1983 Evropu okouzlil model 205, po více než patnácti letech přijela s podobným výsledkem „dvěstěšestka". Její nástupce s označením 207 však už tak úspěšný nebyl a částečně vyklidil pozice. Jenže Francouzi chtějí zpět na vrchol. Mohou to dokázat s modelem 208?

Peugeot pro to udělal dost, inspiraci dokonce hledal v minulosti, u legendární dvěstěpětky. Takže zatímco obvykle bývá zvykem, že následovník konkrétního modelu bývá o nějaké ty centimetry větší, Peugeot 208 je naopak menší. A především výrazně lehčí, v závislosti na motorizaci a výbavě od 110 do 173 kilogramů. Vůz tak může vážit i méně než jednu tunu.

Francouzi také použili takzvané "zelené" materiály, které najdete například na náraznících. Peugeot se chlubí, že použitím přírodních a recyklovaných materiálů ušetří 1 600 tun nafty ročně.

Kde jsou tlačítka?

Zatímco předchůdce s označením 207 do velké míry rozvíjel (a docela těžkopádně) některé designové prvky úspěšné dvěstěšestky, tentokrát před sebou máme úplně nové auto s novým designem. Vzhled samozřejmě mnohými estetickými prvky odkazuje na ostatní modely se lvíčkem na přídi.  Specificky tvarované sání motoru, přední maska a světlomety dokazují podobnost s vlajkovou lodí 508. Celkově se mi dvěstěosmička líbí, zvlášť když si za volantem představím ženu.

Už první pohled do kabiny naznačuje, že i tady to v Peugeotu vzali od podlahy. V duchu moderních technologií nahradila většinu tlačítek a ovladačů rozměrná dotyková obrazovka uprostřed palubní desky. Naštěstí je umístěna blízko k řidiči, takže neodvádí pozornost. Ovládání je přitom poměrně intuitivní.

Hodně příjemně působí volant s nezvykle malým volantem, potěší i kvalita materiálů a zpracování. Osobně se mi však docela složitě hledala pozice za volantem - buď jsem přes něj neviděl na celou kapličku s „budíky", nebo jsem ho měl příliš nízko. Ale i tohle se dá po chvílí hraní si s nastavením sedadla (mimochodem hodně pohodlného) vyřešit.

Horší to už je s nedostatkem odkládacích prostor, které ničím nenahradíte. A ještě jedna drobná výtka. Kovová hlavice řadicí páky sice dobře vypadá, ale když necháte auto stát v horku na sluníčku, pálí tolik, že je skoro nemožné zařadit holou rukou. V zimě zase bude jistě výrazně studit.

Co se týče prostornosti, nečekejte zázraky a budete spokojeni. I 311 litrů objemu zavazadlového prostoru je pro podobné auto dostačující.

Sympatický diesel

Možná nejpovedenější věcí na testovaném autě byl motor. Naftová šestnáctistovka e-HDi o výkonu 115 koní se k charakteru vozu skvěle hodí. Chová se dospěle, klidně, tiše. Přitom její dynamika v pohodě stačí – zásluhu na tom rozhodně nese i nízká hmotnost auta. A spotřeba? Ta je skvělá. Když si dáte aspoň trochu záležet, budete naprosto bez problémů jezdit za méně než pět litrů.

Pozitivní dojem umocňuje na francouzské poměry celkem přesné řazení šestistupňové převodovky, příjemné řízení i povedený podvozek, který docela spolehlivě odfiltruje většinu nerovností. V zatáčkách pak opět pomáhá nízká hmotnost, takže se nemusíte bát nějakých výrazných náklonů karoserie.

Testovaný Peugeot 208 nemá výrazné slabiny, těch pár drobností mu lze odpustit. Může však zarazit pohled na cenu, částka převyšující 420 tisíc korun se zdá být přehnaná. Jenže v autě byla nejdražší motorizace a nejvyšší výbava Allure, která nabízí hromadu komfortních prvků, například dvouzónovou automatickou klimatizaci, zatmavená zadní okna či dešťový a světelný senzor. Základní cena u třídveřové dvanáctistovky činí 235 tisíc.

Už se těším na sportovní verzi GTi!

+ elegantní vzhled
+ zajímavý a moderní interiér
+ kultivovaný a úsporný motor


- nedostatek odkládacích prostor
- nezvyklá poloha za volantem
- kovová řadicí páka pálí (v zimě studí)


Peugeot 208 1.6 e-HDi:

motorvznětový čtyřválec
objem1 560 cm3
max. výkon84 kW (115 k)
max. točivý moment285 N.m
max. rychlost190 km/h
spotřeba3,8 l/100 km
cena test. modelu426 000 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů