Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Pětina Čechů v létě dojíždí zimní pneumatiky. Je to nebezpečné, tvrdí odborníci

Naše téma
Redakce / ČTK | 02.04.2016
Ilustrační foto. | foto: Bridgestone
Od začátku dubna nemají řidiči povinnost mít na autech za zhoršených podmínek zimní obutí. Více než pětina tuzemských motoristů však letos nepřezuje a bude v létě dál jezdit na zimních nebo celoročních pneumatikách.
Vyplývá to z průzkumu obchodu Pneumatiky.cz. Dojíždění zimních pneumatik přitom například Autoklub České republiky považuje za nebezpečné, což ukázal v loňském testu pneumatik. Výsledky potvrdily, že řidiči se zimními dojížděnými "gumami" si v létě musí dávat pozor zejména na mokru.

Například brzdná dráha se při zastavení z rychlosti 100 km/h ve srovnání s novými letními pneumatikami prodlužuje až o 20 metrů a proti opotřebeným letním pneumatikám přibližně o 10 metrů.

V dešti se také u ojetých zimních pneumatik výrazně posunuje schopnost pneumatiky přenášet boční síly, dostavuje se tedy větší nedotáčivost, která se projeví takzvaným odklouzáváním vozidla směrem ven ze zatáčky a řidič musí obecně v zatáčkách zpomalit.

Ojeté zimní pneumatiky také obecně zhoršují ovladatelnost vozu.

Navíc jim nevyhovují vyšší teploty. Jsou totiž vyrobeny z měkčí směsi, takže se k rozehřátému asfaltu lepí a trhají se. Ve srovnání s provozem na letních gumách také stoupá spotřeba automobilu  - údajně zhruba o deset procent.

Zhruba 31 procent českých řidičů se bude o přezutí rozhodovat až podle počasí v následujících dnech. Polovina řidičů letní gumy již má nebo je shání. Hlavní roli v jejich odhodlání přezout hrál poslední březnový den.

Podle statistiky Pneumatiky.cz letní pneu letos meziročně zlevnily o jedno procento. Server NetDirect přišel s informací, že gumy naopak o 14 procent zdražily. Průměrná cena za kus se tak pohybuje okolo 1350 korun. Nejoblíbenější značkou zůstává Barum, největší nárůst je u značky Pirelli.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů