Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

O celoroční pneumatiky je kvůli teplým zimám stále větší zajem

Naše téma
Miroslav Elsnic | 16.11.2023
Jen kvalitní zimní pneumatika bude dobře fungovat v obtížných podmínkách | foto: Se svolením Bridgestone
Ačkoliv na silnicích podle zákona začíná zima už 1. listopadu, realita je zcela jiná. Souvislá vrstva sněhu se zejména v nižších polohách stává vzácností. Také to je jeden z důvodů, proč čeští řidiči stále více preferují celoroční pneumatiky. Jak uvedl pro Deník.cz ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier, v posledních letech tvoří až dvacet procent všech prodaných pneumatik pro osobní vozy.
Pokud nemají řidiči od 1. listopadu vůz se zimními pneumatikami či s celoročními s označením i pro zimní provoz, nemůže vyjet na silnice, pokud na nich leží souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy nebo se to dá kvůli klimatickým podmínkám předpokládat. Stejně tak auto nesmí na úseky označené dopravní značkou nařizující povinnou zimní výbavu.

Že majitelé aut s přezutím zatím nepospíchají, svědčí test Deníku. Například v Trávnické ulici v Rakovníku parkovalo ke konci minulého týdne 78 aut. Z tohoto počtu mělo zimní nebo celoroční „obutí“ 54 vozů.

Celoroční pneu vs krizové situace. Obstojí v zimě?

„Sadu zimních pneumatik mám připravenou v garáži, nechal jsem je v září vyvážit. Zatím je stále teplo. Jakmile začnou hlásit v předpovědích mrazíky, přezuji,“ reagoval na dotaz řidič Petr z nedalekých Senomat.

Odkládání přezutí vozu kvůli teplému podzimu potvrzují i prodejci pneumatik. „Aktuálně má na zimní nebo celoroční pneumatiky přezuto 56 procent řidičů. To je o dost méně než třeba v roce 2021, kdy mělo k 1. listopadu přezuto 70 procent řidičů,“ sdělil ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier. Obchod vždy na začátku zimní či letní sezony dělá mezi šoféry pravidelný průzkum.

Za kompletní přezutí osobního automobilu, tedy výměnu pneumatik, včetně vyvážení a následné montáže zaplatí zákazníci v servisu od 1100 korun. Přehození kol vyjde přibližně o dvě stě korun levněji. Kromě lokality servisu záleží i na velikosti kol. Výměnu lze také udělat svépomocí

Na rozdíl od minulého roku si řidiči nepřiplatí ani za nové zimní pneumatiky. Podle prodejců lze pořídit zimní pneumatiky prémiových výrobců za výhodné ceny. „Letos řidiči utratili za sadu pneumatik o 350 korun méně než v loni. Neznamená to však, že by zákazníci volili levnější alternativy, prodeje prémiových značek pneumatik letos vyrostly právě na úkor střední a ekonomické třídy. Většina výrobců se totiž snaží držet ceny na loňské úrovni a některé značky jako Dunlop dokonce výrazně zlevnily,“ poznamenal Schwangmaier.

Jak přezout sadu kol svépomocí:

Tento trend potvrdil další prodejce. „Pneumatiky zdražily za poslední tři roky kumulativně i o více než 30 procent. Letos oproti loňskému roku došlo ke stabilizaci cen a tedy pouze drobným pohybům v rámci jednotek procent, a to oběma směry. Některé pneumatiky dokonce zlevnily,“ upozornil výkonný ředitel společnosti NejlevnejsiPneu.cz Petr Vohralík. 

Automobily přezuté na celoroční pneumatiky byly dříve spíše výjimkou. Pořizovali si je spíše řidiči s nejčastější cestou kolem komína. Teď je však situace jiná. "V posledních týdnech tvoří až dvacet procent všech prodaných pneumatik pro osobní vozy,“ upřesnil Schwangmaier.

Jeho slova potvrzuje i Vohralík s tím, že celoroční pneumatiky nejsou vhodné pro každého. „Doporučujeme je zejména pro řidiče s nižším kilometrovým nájezdem či ve městech, kde nejsou vystaveni extrémním výkyvům počasí či jezdí po převážně upravených silnicích. I tak je dobré zohlednit, v jakých podmínkách či s jakým vozidlem jezdíme a k tomu uzpůsobit výběr celoroční pneumatiky,“ poznamenal Vohralík. Obutí univerzálů ovšem neznamená pouze bezstarostné ježdění.

„Celoroční pneumatiky musejí mít v létě vzorek minimálně 1,6 milimetru, v zimě pak čtyři milimetry,“ upozornil mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. Pokud řidič s dezénem nižším než zmíněné čtyři milimetry vyjede v zimě do hor, bude mít při policejní kontrole či nehodě problém.

Kromě toho je nutné při pořízení hlídat rychlostní index. Ten je vždy vyznačen písmenem na pneumatice a určuje, jakou maximální rychlostí lze s danou pneumatikou jet. Někteří řidiči však tuto položku vnímají jako bezcenný údaj. To se jim může vymstít, zejména třeba při cestování do Itálie.

Ta totiž jako jediná evropská země kvůli dodržování rychlostního indexu podle velkého technického průkazu nutí řidiče vozidla přezouvat na zimní pneu. Nebo kupovat celoroční s vyšším indexem. „Italové mají předpis, že celoroční a zimní gumu je možné v létě používat, ale musí splňovat rychlostní index uvedený ve velkém technickém průkazu. Dost se to tam v létě hlídá,“ dodal mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.
Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů