Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vojenský Partisan One slibuje věrnou službu na padesát let. Dočká se nasazení?

Naše téma
Jan Zajíc | 11.10.2017
dalších 12 fotek
Partisan One. | foto: Partisan
Dojde-li na armádní auta a výbavu obecně, jde estetika vždy trochu stranou. Rozhodující je totiž funkčnost, bytelnost, cena a také možnost rychlého nasazení ve vysokém počtu kusů. A koncept vojenského vozítka Partisan One by měl excelovat ve všech ohledech.
Vůz návrháře Dr. Juriho E. Postnikova je na první pohled zjednodušený na kost a oholený o všechny líbivé či designové prvky. Tvar je tvořen prakticky jen dvěma kvádry a jakoukoliv oblinu bychom zde hledali naprosto marně.

Na odiv vystavuje Partisan svůj prostorový rám z ocelových jeklů, minimalistické díly karoserie a zcela primitivní interiér, sestávající z pár sedaček a ovládacího centra řidiče. Kruhové otvory po obvodu vozu slouží pro montáž pancéřování a podobný montážní systém nalezneme i pod autem, kam lze uchytit ochranný plát proti minám a nástražným zařízením.

Přestože Partisan vypadá, jako kdyby neuměl do pěti počítat, jedná se o schopný terénní vůz. Pohon je pochopitelně 4x4, kola jsou nezávisle zavěšena a světlá výška v nejnižším bodě činí velmi slušných 360 mm.

Co se motorizace týče, žádná pevně vybraná není. Motorový prostor Partisanu má být schopen přijmout v zásadě libovolnou pohonnou jednotku od různých výrobců, uchycenou podélně či napříč.

S podobnou modularitou se počítá i u samotné konstrukce. Čtyřmístný vůz je pouze jednou z mnoha variant a z Partisanu lze udělat třeba pick-up, delší vícemístný vůz, šestikolku nebo dokonce i osmikolku. Koncepce počítá dokonce s možností dodávat Partisan jako stavebnici, ze které si vojáci postaví hned několik aut uspořádaných podle potřeb.

Předpokládaná trvanlivost je navíc opravdu velmi dlouhá. Partisan by měl podle slov svého tvůrce vydržet ve službě až 50 let a vojenské složky na jeho základní části (bez komponent třetích stran) dostanou dokonce 100 let záruku.

Otázka zní, zda se Partisan One skutečně dočká ostrého nasazení. U armád různých států s menším rozpočtem by mohla jednoduchá a nezničitelná konstrukce docela uspět.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů