Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Řidička nečekaně vjela do kolony pandurů. Při nehodě se zranili čtyři vojáci

Naše téma
Lenka Pospíšilová | 22.11.2023
dalších 26 fotek
Řidička v osobním voze se na D6 zařadila do kolony vojenských vozidel. Do jednoho následně nabourala. | foto: Deník/Kateřina Nič Husárová
Pandury 42. mechanizovaného praporu sídlícího v Klokotech se přesouvaly po cvičení, když do jejich kolony na dálnici D6 u Lán nečekaně vjelo osobní vozidlo. Řidička červeného hyundaie začala navíc brzdit. Na to nestihli vojáci včas zareagovat a srazili se. Při nehodě se zranili čtyři lidé a byly poškozeny tři pandury. Vzniklá škoda je zatím vyčíslena na dva miliony korun. 
Nehoda se stala na dálnici D6 vedoucí z Karlových Varů do Prahy. Kolona se vracela ze cvičení na Doupově, když se mezi bojová vozidla zařadilo osobní auto. Podle svědků nehody jeden pandur nedobrzdil a narazil do druhého. 

„Došlo ke zranění čtyř vojáků, ti byli převezeni záchranáři s lehkými zranění k ošetření do kladenské nemocnice,“ uvedla mluvčí Generálního štábu Armády České republiky (AČR) Magdaléna Dvořáková.

Nehoda se stala na dálnici D6 u Lán:

Vzniklá škoda byla zatím odhadnuta na dva miliony korun. "Jde však o předběžnou vyčíslenou hodnotu,“ vyjádřila se policejní mluvčí  Michaela Richterová s tím, že finální částku lze určit až po opravě.

Při podobné nehodě v listopadu 2016 se taktéž srazilo osobní auto, tehdy škoda fabia, se skupinou pěti pandurů na obchvatu Tábora na přemostění Jordánu u Čekanic. Bylo zraněno jedenáct lidí. Státní a vojenská policie čtyřměsíční vyšetřování ukončila s tím, že na vině jsou vojenští řidiči, kteří nedodrželi dostatečnou vzdálenost mezi obrněnými vozy v konvoji. Tři vojáci za to dostali pokutu dva tisíce korun. Škoda se vyšplhala na 95 milionů.

Armáda vlastní více než 100 vozidel pandur II několika verzí, slouží zejména u žateckého praporu a u 42. mechanizovaného praporu Svatováclavského v Táboře. Policie nedoporučuje řidičům, aby se kdekoliv a kdykoliv zařazovali do vojenských kolon, i předjíždění je považováno za riskantní.

Podle zákona o pozemních komunikacích má dokonce vojenská technika v koloně právo přednostní jízdy, předjíždění a zařazení se do ní se dle legislativy považuje za přestupek. Dvacetitunový armádní obrněný transportér typu pandur má totiž dvojnásobnou brzdnou dráhu než klasický automobil. 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů